Companiile din sectorul financiar si din cel energetic domina bursa autohtona

 

Bursa autohtona este dominata de companiile din sectorul financiar si din cel energetic, iar sperantele pentru acest an referitoare la listari se leaga tot de aceste domenii.

bursaContextul extern nefavorabil este expresia care, teoretic, defineste evolutia Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de la începutul acestui an. Acest context este explicat prin masurile luate de Federal Reserve în ceea ce priveste cuantumul obligatiunilor rascumparate lunar,  care s-a redus cu 10 miliarde dolari, pâna la 75 miliarde. Mai mult, acelasi Fed a anuntat ca ramâne consecvent politicii de reducere a injectiilor financiare cu înca 10 miliarde dolari.

Dar ar fi nedrept sa acuzam doar situatia externa pentru evolutia în lateral a bursei în prima luna a acestui an. Sa nu uitam ca si piata noastra are problemele ei, printre care si cele scoase în fata acum de însarcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher, cum ca bursa noastra este scumpa ca tranzactionare si birocratica în ceea ce priveste reglementarea si procedurile de acces la piata. Lucruri pe care le-a amintit frecvent si actualul director general al BVB, Ludwik Sobolewski, care sustine ca simplificarea reglementarilor si reducerea comisioanelor sunt conditii obligatorii pentru ca piata de capital autohtona sa poata creste.

Banci si fonduri de investitii

Pe lânga motivele deja enumerate, piata de la noi mai are o problema: reprezentarea extrem de redusa a sectoarelor economice. Mai exact, piata este dominata de doua zone puternice: cea financiara si cea energetica. Orice investitor nou, care cauta sa cumpere actiuni de ordinul milioane de euro (sau chiar mai putin) este obligat sa achizitioneze titluri din aceste doua sectoare, în caz contrar neavând ce face cu banii. Iar „captivitatea“ în care se gaseste BVB nu este deloc buna pe termen lung.

Situatia este clar vizibila în componenta indicelui BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii listate, adica blue-chipus-urile BVB. Mai exact, cinci companii sunt din sectorul financiar (Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori Bucuresti si SSIF Broker), iar restul din energie (OMV Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica si Nuclearelectrica). Si în indicele dedicat financiarelor, BET-FI, se regasesc cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea.

Aceleasi companii sunt majoritare si ca pondere în capitalizarea totala a bursei, care se ridica la 30,8 miliarde euro în prezent, iar daca adaugam si Erste Bank (tranzactionata la categoria piete internationale) atunci este evident ca fara financiare si energie nu avem bursa.

De aici si problemele suplimentare. Sectorul financiar, si nu doar cel bancar, ci si cel de intermediere, este într-o situatia destul de proasta. Bancile comerciale sunt înca sub spectrul creditelor neperformante si al dezintermedierii, iar situatia nu se va îmbunatati în acest an, în ciuda reducerilor de dobânda operate de Banca Nationala. La fel si actiunile BVB sau  Broker, care depind de tranzactionarea din piata, de apetitul investitorilor pentru titluri listate. Iar bursa este, înca, departe de potential.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie