Curtea de Conturi vrea ca Societatea Romana de Televiziune sa-si clarifice statutul juridic si legislatia privind taxa TV

 

Curtea de Conturi recomanda, în raportul sau public anual, clarificarea statutului juridic al Societatii Române de Televiziune si clarificarea cadrului normativ din domeniul taxei TV.

tvrPotrivit raportului, în anul 2012, ca si în anii precedenti, Curtea de Conturi a semnalat faptul ca Societatea Româna de Televiziune (SRTv) a functionat fara a avea un statut juridic clar definit, iar unele reglementari privind activitatea SRTv nu sunt îndeajuns de clar formulate ori nu sunt complete sau actualizate, respectiv armonizate cu alte prevederi legale, pentru a fi aplicabile fara dubii, confuzii sau interpretari subiective.

Potrivit Curtii de Conturi, prin Legea nr. 41/1994, TVR a fost definita ca „serviciu public autonom de interes national”, fara sa fie însa stabilit modul de organizare a entitatii nici ca institutie publica, nici ca societate comerciala, nici ca regie autonoma.

„Acest mod de organizare atipic a creat practic premisele ca utilizarea surselor financiare, constituite din alocatii de la bugetul de stat si din venituri proprii, sa nu fie sub incidenta stricta a prevederilor legale aplicabile diferitelor entitati în functie de forma de organizare a acestora. În acest sens, mentionam situatia taxei pentru serviciul public de televiziune (taxa TV), perceputa de la persoanele fizice si juridice din România în calitate de beneficiari ai acestui serviciu, care reprezinta cea mai importanta sursa de finantare a activitatii SRTv”, mai spune Curtea de Conturi, în raportul sau public pe anul 2012, aprobat pe 19 decembrie 2013.

Potrivit Curtii, modul de utilizare a acestei surse de finantare nu este reglementat în mod clar si unitar.

Totodata, Curtea de Conturi recomanda efectuarea demersurilor catre Parlament si Guvern pentru crearea unui nou cadru legislativ privind organizarea si functionarea SRTv, prin care sa se asigure reglementarea statutului juridic al entitatii.

De asemenea, Curtea de Conturi recomanda clarificarea cadrului normativ din domeniul taxei TV, respectiv efectuarea tuturor demersurilor de catre conducerea SRTv în vederea actualizarii prevederilor HG nr. 978/2003 (privind taxa pentru serviciul public de televiziune) la realitatile economico-sociale prezente si punerea de acord cu celelalte reglementari în domeniu.

De asemenea, Curtea recomanda luarea masurilor manageriale care sa asigure eficientizarea activitatii de colectare a taxei TV realizate de SRTv, prin identificarea persoanelor juridice care au aceasta obligatie de plata si atragerea acestora în sistemul de colectare, precum si prin cresterea gradului de recuperare a creantelor restante.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursa de finantare a activitatii televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusa pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, înca din anul 2003, si nu a mai fost niciodata indexata. În prezent, în România este perceputa una dintre cele mai mici taxe TV dintre tarile Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mica decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia si de 8 ori mai mica decât cea din Cehia.

În luna ianuarie, directorul general interimar al Societatii Române de Televiziune, Stelian Tanase, a declarat, ca a transmis ministrului de Finante un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta si premierului Victor Ponta.

Totodata, senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, a declarat, tot în luna ianuarie, ca sustine marirea taxei TV de la 4 lei pe luna la 6-8 lei lunar, precizând însa ca acesta este un punct de vedere personal, care nu angajeaza Guvernul. Madalina Cerban, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie