Succesiunea in acordul de mediere. Conditii speciale

 

Prin procedura de mediere se poate realiza acordul de vointa al partilor avand drept obiect componenta masei succesorale (in sensul clarificarii listei si valorii bunurilor), imparteala bunurilor intre mostenitori (partajul in natura, cu respectarea cotelor ideale prevazute de lege), dar chiar si recunoasterea calitatii de mostenitor a unei persoane de catre ceilalti succesori.

mediere remitere datorieSuccesiunea se deschide numai ca urmare a decesului unei persoane, fiind prohibite pactele asupra mostenirilor nedeschise.

O prima situatie este cea in care partile au obtinut un certificat de mostenitor emis de notarul public de la locul ultimului domiciliu al defunctului.

Certificatul de mostenitor este inscrisul care constata patrimoniul succesoral, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din acest patrimoniu, cat si capacitatea succesorilor de a dispune de cota ideala, pe care legea o prevede, din bunurile mostenite. Certificatul de mostenitor se emite de notar in urma dezbaterii succesiunii.

Daca pe calea procedurii necontencioase notariale nu se obtine un certificat de mostenitor de catre mostenitorii sezinari (intrucat exista discutii cu privire la insasi calitatea de mostenitor a unuia dintre acestia), ei urmeaza sa recurga la procedura judecatoreasca pentru recunoasterea calitatii lor.

Dupa obtinerea acestor inscrisuri, mostenitorii isi pot imparti in natura bunurile in conformitate cu cotele prevazute prin lege.

In acest cazuri, in care partile sunt in posesia unui inscris care le atesta calitatea de mostenitori si defunctului si cota ideala care le revine potrivit legii, partile se pot prezenta la mediator pentru a se intelege cu privire la imparteala exacta (partajul) a bunurilor din masa succesorala.

Pentru ca un astfel de acord sa produca efecte juridice translative de proprietate, el va fi supus autentificarii notarului sau incuviintarii instantei de judecata, aflandu-ne in cadrul unei competente alternative (art. 58 alin. 4/leg.192/2006)

Pe de alta parte, exista si situatia in care partile nu s-au prezentat la notar pentru dezbaterea succesiunii si astfel nu sunt in posesia unui certificat de mostenitor.

Si in acest caz partile se pot prezenta in fata mediatorului pentru realizarea unui acord in conditiile art. 591 “Daca acordul de mediere se refera la o cauza succesorala si a intervenit înainte de eliberarea certificatului de mostenitor, competenta apartine notarului public, conform legii.” (Legea nr. 192/2006 actualizata prin Legea 115/2012 – pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator din 4 iulie 2012, Monitorul Oficial 462/2012).

Acordul de mediere care se realizeaza intr-o astfel de situatie se supune strict verificarii notarului, fara sa mai avem o competenta alternativa, notar sau instanta. In acest caz asadar, acordul de mediere trebuie supus doar verificarii notarului – care are obligatia de a dezbate succesiunea, respectiv de a constata continutul masei succesorale, a numarului de succesori, a identitatii acestora, a cotelor legale cuvenite, si, doar dupa aceste etape, notarul poate trece la analizarea acordului de mediere sub aspectul impartirii bunurilor.

In aceasta a doua ipoteza, acordul de mediere poate avea drept obiect chiar recunoasterea calitatii de mostenitor a unei persoane de catre ceilalti prezumtivi succesori, acolo unde disputele apar in privinta contestarii calitatii de mostenitor. Mugur Mitroi

Citeste mai departe pe mugurmitroi.portalmediere.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie