Comisia Europeana: Doar jumatate din state au transpus in legislatia nationala normele UE privind detentia

 

Comisia Europeana a publicat, miercuri, un raport potrivit caruia doar jumatate din state, printre care si România, au transpus în legislatia nationala normele UE privind detentia, ce au ca scop reducerea resurselor bugetare alocate pentru închisori si reducerea numarului de arestari preventive.

penitenciarRaportul analizeaza transpunerea a trei decizii-cadru distincte ale UE, care vizeaza transferul de detinuti, masurile de probatiune si sanctiunile alternative si ordinul european de supraveghere judiciara. Conform acestor trei acte legislative, pedepsele cu închisoarea, deciziile de probatiune sau sanctiunile alternative si masurile de supraveghere judiciara în faza premergatoare judecatii pot fi executate într-o alta tara UE decât cea în care o persoana a fost condamnata sau în care urmeaza sa fie judecata. Aceasta poate fi tara a carei cetatenie o detine, tara în care îsi are resedinta obisnuita sau o alta tara din UE cu care persoana are legaturi strânse.

Comisia Europeana avertizeaza ca normele, convenite în unanimitate de statele membre între 2008 si 2009, ar fi trebuit sa fie transpuse pâna la 5 decembrie 2011 (transferul de detinuti), 6 decembrie 2011 (masurile de probatiune si sanctiunile alternative), respectiv 1 decembrie 2012 (ordinul european de supraveghere judiciara). Pâna în prezent, doar 18 state membre au transpus decizia privind transferul de detinuti, 14 au transpus decizia privind masurile de probatiune si sanctiunile alternative si 12, ordinul european de supraveghere judiciara. România a implementat toate cele trei decizii.

Potrivit Comisiei, normele au scopul de a îmbunatati încrederea reciproca între sistemele judiciare din tarile europene — un element esential pentru un spatiu european comun de justitie. Cele trei decizii-cadru sunt, de asemenea, instrumente importante de reintegrare sociala a detinutilor si de reducere a numarului de arestari preventive.

Executivul european considera ca „netranspunerea sau transpunerea cu întârziere a acestor norme de catre unele state membre este regretabila, întrucât deciziile-cadru au potentialul de a conduce la o reducere a pedepselor cu închisoarea impuse de instante” nerezidentilor. S-ar putea astfel reduce suprapopularea din închisori, îmbunatatindu-se si conditiile de detentie, si s-ar putea reduce resursele bugetare alocate la nivel national pentru închisori, mai spune CE, care solicita tuturor statelor membre care nu au actionat înca în acest sens sa ia rapid toate masurile necesare în vederea transpunerii complete a acestor acte legislative ale UE. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie