IMM-istii au la dispozitie in 2014 fonduri de 60 milioane de lei prin 9 programe nationale

 

Întreprinzatorii au la dispozitie în acest an fonduri de 60 mil. lei prin 9 programe nationale derulate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT), la care se adauga 10 mil. lei, pentru programul Kogalniceanu, pentru care Finantele nu au avizat înca prelungirea în 2014. Bugetul din acest an reprezinta 92% din sumele alocate anul trecut, când întreprinzatorii au avut la dispozitie sapte programe nationale multianuale prin DIMMMAT. Pe lânga cele 9 programe, IMM-urile au avut la dispozitie schema de minimis, prin care li se acorda ajutoare de pâna la 100.000 de euro, totalul fiind de 500 mil. lei.

investitie„În plus fata de aceste programe, DIMMMAT va derula, începând cu anul 2014, Programul de Cooperare Româno-Elvetian pentru IMM, cu un buget de 20 milioane franci elvetieni, suma maxima pentru linia de credit fiind de 100.000 CHF/IMM. Un alt program important pentru sustinerea IMM-urilor este Programul de garantare a creditelor pentru IMM, derulat de catre MFP, care consta în acordarea unei linii de credit, în valoare maxima de 5.000.000 lei/IMM pe o perioada de maxim 24 luni si garantarea creditului de catre stat, în procent de maxim 80% din valoarea finantarii. De asemenea, DIMMMAT deruleaza si o serie de proiecte cu finantare externa, precum: Proiectul „Growing-up I”, finantat de Comisia Europeana, în cadrul programului Erasmus pentru tinerii antreprenori; Proiectul „Growing-up II”, finantat de Comisia Europeana, în cadrul programului Erasmus pentru tinerii antreprenori si Proiectul VITTI: Formare profesionala în comert international 2012 – 2014, finantat de Comisia Europeana”, a declarat, pentru Curierul National, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini.

„Programul pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor de catre întreprinzatorii tineri” urmareste: dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si gestionarea optima a resurselor, în vederea adaptarii rapide la rigorile determinate de globalizarea pietelor; stimularea si sprijinirea demararii si dezvoltarii firmelor nou-înfiintate (start-up-uri) prin facilitarea  accesului acestora la finantare; facilitarea accesului tinerilor la sursele de  finantare.

„Programul Mihail Kogalniceanu pentru IMM” are ca obiectiv facilitarea accesului IMM-urilor la garantare si creditare, prin acordarea unei linii de credit cu dobânda integral subventionata si/sau garantata partial de stat.

„Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM” urmareste: îmbunatatirea performantelor economice ale întreprinderilor existente conduse de femei, prin accesarea surselor de finantare de la bugetul de stat; stimularea auto-angajarii si cresterea numarului de femei întreprinzator în cadrul comunitatilor de afaceri; dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial în rândul femeilor; cresterea numarului de noi locuri de munca create în cadrul structurilor economice private conduse de femei si a beneficiilor aduse economiei nationale. Beneficiari eligibili sunt microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate (PFA) si întreprinderile individuale. Valoarea  alocatiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si  nu poate depasi suma de 41.500 lei/beneficiar.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie