Curtea de Conturi: Prime si sporuri ilegale, plati nejustificate si investitii supraevaluate la CNADNR

 

Curtea de Conturi a gasit mai multe nereguli la CNADNR, între care „premisele prejudicierii companiei cu 70.008 mii lei” în cazul încheierii unui contract cu firma franceza Colas sau „plati nejustificate” mascate sub contracte de „asanare a santierului de orice munitii”, pentru care institutia de audit a sesizat organele de cercetare penala, potrivit Raportul public pe 2012 realizat de Curtea de Conturi. Cu toate acestea, raportul nu precizeaza exact care sunt faptele pentru care a sesizat Parchetul General.

Curtea de conturiReferitor la activitatea CNADNR, raportul face referire si la prime si sporuri ilegale pentru ore suplimentare, investitii „considerabil supraevaluate” sau plati nejustificate pentru servicii de asistenta tehnica neprestate.

„Având în vedere faptul ca în actul de control au fost consemnate fapte pentru care exista indicii ca au fost savârsite cu încalcarea legii penale, au fost sesizate organele de urmarire penala”, mai releva raportul, fara a oferi alte detalii.

CNADNR si-a exprimat „opinii divergente” fata de constatarilre din raport, se mentioneaza în documentul elaborat de Curtea de Conturi.

Prime si sporuri salariale ilegale

„În conditiile depasirii, în luna decembrie 2012, a prevederii bugetare aferente cheltuielilor de personal, la nivelul CNADNR au fost efectuate cheltuieli nelegale pentru acordarea unor prime catre personalul companiei, în cuantum de 33 mii lei, precum si pentru acordarea unor sporuri pentru ore suplimentare, în cuantum de 184 mii lei”, arata raportul Curtii de Conturi.

În plus, inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca la nivelul CNADNR au fost depasite prevederile bugetare cu 6,11%, prin efectuarea de cheltuieli de personal. „Aceste cheltuieli cu salariile personalului CNADNR, de la nivel central, au fost stabilite în baza contractelor individuale de munca si platite pe state de plata a salariilor, neprezentate la viza de control financiar preventiv propriu”, se mentioneaza în Raportul Curtii de Conturi.

Inspectorii Curtii de Conturi au mai gasit si alte nereguli la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), precum neînregistrarea unor venituri sau realizarea unui nivel scazut al veniturilor proprii.

Astfel, din valoarea totala pe care CNADNR trebuia sa o încaseze din amenzile aplicate soferilor pentru lipsa rovinietei, CNADNR a încasat în 2012 doar 22,47% din total, arata raportul.

La capitolul recomandari, Curtea de Conturi a decis ca CNADNR trebuie sa stabileasca „întinderea prejudiciului cauzat companiei prin plata nelegala a unor drepturi salariale, aferente anului 2012 si recuperarea acestora, potrivit legii”, dar si „clarificarea situatiei creantelor din amenzi si despagubiri si recuperarea acestora, în termenul legal de prescriptie”.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie