Ponderea cheltuielilor pentru investitii publice a ajuns la 5,1%

 

Ponderea cheltuielilor pentru investitii în PIB a atins anul trecut nivelul minim din ultimii sase ani, respectiv 5,1%.

Fisic de baniAceste cheltuieli includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe ( v. structura din tabelul de mai jos). În 2008, suma în cauza figureaza în executia bugetara fara detaliere la nivelul de 26.727 milioane lei, adica 5,2% din PIB.

Aceste cheltuieli pentru investitii facute prin bugetul statului au un rol foarte important în stimularea cresterii economice. Din pacate, sub efectul angajamentelor excesive asumate pe zona de protectie sociala si al presiunilor pentru reducerea deficitului bugetului general consolidat sub pragul de 3% din PIB, ele au avut de suferit.

Nu întâmplator am scris mai sus ”cheltuieli pentru investitii facute PRIN bugetul statului” si nu ”cheltuieli pentru investitii facute DIN bugetul statului”. Ponderea sumelor alocate catre proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile a urcat spectaculos în ultimii ani, de la 0,54% din PIB pâna la 2,25% din PIB în anul 2012, nivel la care s-au plafonat în 2013.

Ele au ajuns, totodata, pe fondul dezangajarii resurselor proprii ale statului din procesul investitional, sa reprezinte peste 44% din investitiile angajate prin bugetul general consolidat. Ceea ce exprima o dependenta puternica de finantarea externa pentru dezvoltare si stimularea cresterii PIB. capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie