Liviu Voinea: Facilitatea la plata ratelor se va aplica atat creditelor ipotecare, cat si celor de consum, indiferent de moneda

 

Facilitatea la plata ratelor se va aplica atât creditelor ipotecare, cât si celor de consum, indiferent de moneda în care au fost luate, iar reducerea va fi de cel mult 500 de lei, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la TVR.

liviu voineaReducerea se va face atât din principalul creditului, cât si din dobânda, a spus Voinea explicând ca o declaratie anterioara a sa, din care reiesea ca facilitatea nu se va aplica decât principalului, a fost înteleasa gresit.

Mai mult, ministrul a prezentat o simulare de calcul pentru o persoana cu un credit de 50.000 lei luat pe o perioada de 10 ani. În cazul în care venitul net al unui astfel de debitor ar fi de 1.400 lei, ar urma sa plateasca o rata de 418 lei în loc de 837 lei, în prezent. Facilitatea ar urma sa fie valabila doi ani. Ulterior, rata ar creste la 1.073 lei. Potrivit lui Voinea, statul va interveni în acel moment si i-ar acorda persoanei respective un credit fiscal, respectiv o reducere a impozitului pe venit de 200 lei. În acest fel, suma de plata ar ramâne la nivelul anterior aplicarii facilitatii, adica 837 lei.

„Bancile au de câstigat pentru ca scade riscul creditelor neperformante. Persoanele au de câstigat. Statul câstiga. Nu e pomana electorala, toata lumea câstiga”, a declarat Voinea.

„Nu ne adresam creditelor neperformante de astazi. Nu este o schema de restructurare a datoriei, este o schema de stimulare a consumului, de stimulare a cererii”, a adaugat ministrul.

Potrivit acestuia, exista 907.653 de persoane care au venituri mai mici de 1.600 lei lunar, în prezent, si credite bancare. În cazul în care toti cei aflati în aceasta situatie ar accesa facilitatea oferita de guvern, patru miliarde de lei s-ar muta din sectorul bancar în consum.

„Rasplatim faptul ca acesti oameni fac eforturi sa îsi plateasca ratele la banca”, a spus oficialul.

Actul normativ privind facilitatea la plata ratelor va fi finalizat în aprilie. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie