BNR: Restantele romanilor la banci au crescut cu peste 4 miliarde de lei in 2013

 

Restantele românilor la banci au crescut cu peste 4 miliarde de lei fata în cursul anului 2013, potrivit datelor BNR. În aceste conditii, ideea unui „credit fiscal” care sa-i ajute pe cei cu salarii mici sa-si reduca ratele la jumatate pare salvatoare.

creditRatele românilor la banci au ajuns, la finalul anului trecut, la suma de 32,7 miliarde de lei. Aceasta valoare reprezinta echivalentul a aproape 15% din totalul de credite contractate.

Cea mai proasta situatie se afla in cazul creditelor in valuta, unde volumul de neperfomante a ajuns la 19,7 miliarde de lei la sfarsitul lunii decembrie, in timp ce la imprumuturile in lei, restantele au ajuns la 13 miliarde de lei, mai mult cu 1,8 miliarde de lei fata de decembrie 2012.

Restantele la lei in schimb au crescut rapid la inceputul crizei, dar ritmul s-a temperat ulterior.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca a obtinut acordul partenerilor internationali pentru o masura „cu impact important în economie”, o masura de sprijin a persoanelor fizice care au CREDITE BANCARE. Astfel, spune Ponta, peste 900.000 de restantieri ar putea fi ajutati. Ajutorul va fi acordat pentru SALARII MAI MICI SAU CEL MULT EGALE CU 1.610 LEI.

Guvernul are în plan stimularea consumului printr-un credit fiscal acordat persoanelor cu venituri sub medie – sub sau cel mult egale cu 1610 RON – care obtin de la banca restructurarea creditelor. Acest lucru se va face, însa, numai în conditiile impuse de stat, cu prelungirea scadentei pâna la 2 ani.

Restructurarea ar trebui sa îndeplineasca mai multe cerinte, printre care aplicarea doar la credite cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

Ce sustine Guvernul

„Am reusit sa avem acordul partenerilor nostri internationali pentru doua masuri cu impact important în economie: o masura care va fi adoptata printr-o ordonanta a Guvernului, o masura de sprijin a persoanelor fizice care au credite la banci. Principalele conditii: se aplica tuturor creditelor luate de persoanele fizice, salariati sau pensionari, conditia e ca acestea sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, 1610 RON, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o masura optionala, nu obligatorie, pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 RON pe luna”, a spus Victor Ponta.

„În baza calculelor facute de Ministerul de Finante si Banca Nationala, asta presupune ca, numai în anul 2014, o suma de aproape 4 miliarde de lei noi, sub 1 miliard de euro, sa fie disponibilizata din partea bancilor pentru persoanele fizice care mai departe vor folosi acesti bani pentru alte necesitati si pentru o crestere moderata, dar importanta, a consumului”, a explicat Ponta.

Premierul Ponta lanseaza „Programul mita pentru natiune”

Asa caracterizeaza jurnalistul Cristian Tudor Popescu decizia Guvernului de a acorda facilitati persoanelor care au probleme cu creditele. Nu este însa o „inventie a lui Ponta”. Metoda a fost folosita de-a lungul ultimilor 25 de ani de toate guvernele care au facut pomeni electorale, a mai spus jurnalistul.

„Masura îi vizeaza pe oamenii saraci care vad ca statul da. Vad marinimia lui Ponta. Asa ceva vine dinainte de 1989, este sindromul buteliei. În fond e vorba de suta de lei a lui Nea Nicu. (…) Socoteala s-ar putea sa fie destul de eficienta. Baza sunt saracii în general, pâna una alta electoratul majoritar”, a declarat Cristian Tudor Popescu, potrivit gandul.info.

Jurnalistul spune ca „ElectoRata este un nou episod dintr-un program amplu (..) programul mita pentru natiune. Nu e vorba de programul autostrazi pentru oameni, locuri de munca sau strazi de mai curate, este vorba despre programul mita pentru natiune, episodul electorata”. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie