Lista marilor datornici la stat modificata complet fata de cea a anului trecut
Rocade importante, disparitii si aparitii au avut loc, la finalul anului trecut, pe lista marilor contribuabili cu datorii la stat întocmita de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF).
Daca pâna acum, de luni bune, eram obisnuiti ca, pe primele locuri în topul marilor datornici, sa regasim companiile Galaxy Tobacco si European Food, la 31 decembrie 2013 niciuna dintre aceste doua societati nu mai apare pe lista ANAF.
La finalul celei de-a noua luna a anului trecut, Galaxy Tobacco ocupa „locul fruntas” în evidentele fiscului, cu arierate de circa 564 de milioane de lei.
Ioan Niculae, proprietarul Galaxy Tobacco, ne-a spus, anul trecut, ca producatorul de tigarete nu are obligatii restante la buget, precizând ca arieratele care apar pe lista ANAF ar fi trebuit sterse înca de anul 2012: „Galaxy Tobacco nu are nicio datorie la buget. Este vorba despre ajutorul de stat acordat prin lege fostei Societati Nationale Tutunul Românesc (SNTR) si pe care ANAF l-a trecut ca datorie a Galaxy Tobacco. Noi am câstigat în instanta în fata Fiscului. Anul trecut (n.r. în 2012), Curtea Suprema de Justitie a hotarât definitiv si irevocabil ca aceasta suma trebuie stearsa din evidentele ANAF, dar Serban Pop (n.r. fostul sef al ANAF) a refuzat sa faca acest lucru”.
Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala ne-au explicat, atunci, ca arieratele pentru care au fost acordate înlesniri la plata nu au fost sterse din evidentele fiscale ale Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din anumite motive, printre care se numara si faptul ca Instanta obliga ANAF sa opereze în evidentele fiscale scutirile acordate reclamatei Galaxy Tobacco.
La rândul sau, Grupul European Food, controlat de fratii Ioan si Viorel Micula, figura, la sfârsitul lui septembrie 2013, cu datorii la bugetul de stat în valoare de aproape 277 de milioane de lei.
Cei doi frati au câstigat, însa, un proces la Washington împotriva statului român, în urma caruia trebuie sa încaseze de la buget despagubiri de 250 de milioane de dolari.
Reprezentantii Ministerului de Finante ne-au spus ca statul asteapta traducerea deciziei, dupa care, o mare parte din suma care va trebui platita de MFP va fi compensata cu valoarea arieratelor pe care European Food le are la buget.
În evidentele aferente finalului lui 2013, European Food nu mai apare pe lista marilor datornici la stat, pe lista ANAF ramânând European Drinks, care face parte din Grupul European Food, cu datorii de circa 80 de milioane de lei.
În aceste conditii, Compania Nationala Posta Româna (CNPR) a trecut de pe locul al treilea pe locul al doilea în topul marilor datornici la stat, desi si-a redus arieratele de circa 240 de milioane de lei (la finalul lunii septembrie 2013) la 175 de milioane de lei, la 31 decembrie.
Posta Româna se pregateste din nou de privatizare, conducerea companiei intentionând sa converteasca datoriile bugetare în actiuni.
În acest sens, studiul privind respectiva conversie a datoriilor în actiuni a fost finalizat si transmis Comisiei Europene (CE), potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
În prezent, autoritatile asteapta raspunsul CE cu privire la acest proces.
* RATB a sarit direct pe primul loc în top
Cu datorii mai mici de 270.000 de lei, în septembrie 2013, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a sarit direct pe primul loc în evidentele ANAF privind marii datornici la stat, figurând, la finalul anului, cu arierate de circa 443 de milioane de lei si cu mentiunea ca a început procedura de executare silita.
Reprezentantii RATB spun ca au contestat suma respectiva, precizându-ne ca datoria cu care societatea apare pe lista ANAF „este stabilita în urma unor Raporturi de Inspectie Fiscala pentru perioada 2007-2013. Debitul respectiv a fost contestat si urmeaza sa se stabileasca daca RATB trebuia sa colecteze TVA la gratuitatile acordate pensionarilor în perioada mentionata, având în vedere ca acestia nu poseda carduri de calatorie. În ceea ce priveste contributiile angajatorului neachite la 31.12.2013, RATB va lua masuri de achitare din bugetul anului 2014”.
Datoria RATB este constituita, în proportii relativ egale, din TVA si penalitati aferente, potrivit ANAF.
A treia mare societate datornica la bugetul de stat este Electrocentrale Bucuresti, cu aproape 169 de milioane de lei, se mai arata în lista fiscului.
Printre alte companii importante care figureaza cu datorii în evidentele ANAF se numara Upetrom 1 Mai, cu peste 21 milioane de lei, pentru care a fost începuta procedura de executare silita, CFR Calatori, cu aproape 6 milioane de lei (în acest caz au fost acordate înlesniri la plata) si Studiourile Media Pro, cu 107.984, si în acest caz fiind demarata executarea silita. Emilia Olescu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!