Nemultumirile aduse de noul contract colectiv de munca

 

Angajatorii ar putea fi nevoiti sa semneze noi contracte colective de munca pe o perioada maxima dubla, de 48 de luni, iar acestea vor putea fi schimbate ori de câte ori societatea sau sindicatul vor dori sa renegocieze anumite clauze, în cazul în care va fi aplicat noul proiect al Codului de Dialog Social.
Guvernul a transmis proiectul Codului de Dialog Social la Fondului Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, asteptând ca în perioada urmatoare sa primeasca unda verde pentru aplicare.

Prelungirea contractului colectiv de munca în functie de nevoile partilor implicate (companii si sindicate) sau abrogarea deciziei prin care în contracte nu puteau fi incluse alte drepturi în bani si în natura decât cele din legea în vigoare sunt câteva dintre propunerile trimise de mai multe confederatii patronale si sindicale, pe care ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop le-a transmis celor trei institutii financiare pentru avizare.

Ce spun oamenii din HR despre o posibila modificare a Codului de Dialog Social? Specialistii în recrutare spun ca cei mai multi dintre angajatori sunt nemultumiti de propunerile înaintate de Guvern si ca se tem ca salariatii sa nu abuzeze de flexibilizarea normelor de semnare a contractului de munca colectiv.

Am reusit sa stau de vorba cu câtiva directori de resurse umane referitor la acest subiect si pot spune ca cei mai multi dintre ei sunt nemultumiti de propunerile vehiculate. Sigur, acestea sunt sociale, nimic de zis, însa sunt putin exagerate, sunt mai mari decât la momentul în care companiile au facut investitii pe piata locala, iar angajatorii se tem ca s-ar putea confrunta cu abuzuri ale salariatilor„, spune Florin Godean, country manager al grupului cu activitati în sectorul resurselor umane Adecco România.

De aceeasi parere este si Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer, care spune ca formularea „ori de câte ori este nevoie” în ceea ce priveste posibilitatea de prelungire a contractului de munca colectiv este foarte permisiva si poate cauza atât pierderi mari de timp pentru angajatori, cât si reduceri de personal sau chiar eliminarea unor bonusuri.

„Angajatorii se vor confrunta cu o mare problema – foarte multe renegocieri de contract care duc la pierderi mari de timp si chiar pâna la reduceri de personal. Aceste contracte au o durata, presupun multa documentare si documentatie, dar si alocarea unei resurse importante de timp. Daca aceasta prelungire a contractului se va putea face în orice moment decide societatea sau sindicatul, se poate ajunge la un abuz, de ambele parti, precizeaza Datki. Potrivit ei, chiar daca angajatorul s-ar putea confrunta cu mai multe probleme, schimbarea Codului de Dialog Social poate cauza dificultati chiar si angajatilor.

Chiar daca angajatorul se va vedea nevoit sa îsi ia ochii putin de la business, sa întrerupa activitatea pentru a negocia sau prelungi un astfel de contract si angajatii pot fi afectati de aceasta schimbare. Daca business-ul întâmpina dificultati financiare, compania ar putea la rândul ei sa se prevaleze de anumite responsabilitati pentru a încerca o renegociere sau o noua prelungire a contractului„, explica Oanta Datki.

În ceea ce priveste eliminarea legii care spune ca în contractele colective de munca pentru bigetari nu pot fi incluse alte drepturi în bani si în natura decât cele din legea în vigoare pentru categoria de personal respectiva, recruterii spun ca aceasta propunere s-ar putea rasfrânge tot asupra celor care lucreaza în astfel institutiile de stat.

Fie ca este vorba despre sectorul privat, fie ca vorbim despre cel bugetar, în momentul în care compania nu va mai putea face fata unei situatii economice dificile, dar va fi obligata prin contract sa ofere sporuri, ea va trebui sa le acopere din alta parte daca nu se pot face cheltuieli în plus. Automat, asta poate însemna privarea salariatilor de anumite bonusuri sau chiar o reducere a numarului de angajati. În final, tot salariatii vor avea de suferit de pe urma eventualelor disfunctionalitati ale acestor propuneri”, adauga Datki.

Care ar putea fi schimbarile majore ale Codului de Dialog Social

  •     Posibilitatea încheierii contractului colectiv de munca pe o perioada determinata de minim 12 luni si nu mai mare de 48 de luni.
  •     Partile implicate (societate si sindicat) pot prelungi contractul ori de câte ori este necesar.
  •     Prelungirea se va putea face pe o perioada cel putin egala cu durata initiala a contractului.
  •     Abrogarea prevederii care stipuleaza ca în sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani si în natura, altele decât cele prevazute de legislatia în vigoare pentru categoria respectiva de personal.

Cum arata legea în prezent

  •     Un contract colectiv de munca se poate încheia pe o perioada determinata de minim 12 luni si nu mai mare de 24 de luni.
  •     Partile implicate (societatea în cauza si sindicatele) pot prelungi contractul o singura data.
  •     Prelungirea contractului se poate face numai pentru o perioada de cel mult 12 luni.
  •     În sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani si în natura, altele decât cele prevazute de legislatia în vigoare pentru categoria respectiva de personal

Corina Mirea, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie