Avocatii, cei mai castigati de pe urma daunelor RCA

 

Dupa primele noua luni din 2013, societatile de asigurari din România platisera despagubiri de peste 251 de milioane de lei pentru daune morale ori vatamari corporale în accidente rutiere.

avocat2Anul 2013 va aduce un nou record în ceea ce priveste valoarea despagubirilor platite de companiile de asigurare sub forma de daune morale. Potrivit datelor obtinute de Capital, asiguratorii platisera dupa primele noua luni ale anului trecut aproximativ 251 de milioane de lei la acest capitol, suma care este deja mai mare decât cea aferenta întregului an 2012. Cu tot cu rezervele constituite pentru plati viitoare, sumele blocate si platite se apropie de 900 de milioane de lei, însa asta în conditiile în care autoritatea de supraveghere a modificat normele în sensul în care asiguratorii nu mai sunt obligati sa constituie rezerve egale cu pretentiile în instanta ale pagubitilor. Platile pe daune morale au crescut neîncetat începând cu anul 2010. Capital a scris în repetate rânduri despre situatii în care despagubirile acordate de instante familiilor lasate în urma de victimele accidentelor rutiere au ajuns la sume de peste un milion si chiar un milion si jumatate de euro. În prezent, toate societatile mari care vând RCA au platit cel putin o dauna de peste 200.000 de euro. În cazul uneia dintre primele trei firme de asigurari, de exemplu, sumele totale platite în ultimii doi ani pe zona daunelor morale depasesc 20 de milioane de euro.

Daune „institutionalizate“

De dispozitia instantelor din România pentru a acorda sume importante de bani familiilor victimelor din accidente rutiere profita si unii avocati. „În realitate, la victime ajunge doar o mica parte din despagubirea primita, în comparatie cu casele de avocatura specializate pe acest segment, din cauza contractelor pe care acestia le pun pe masa celor care se afla, de altfel, într-o situatie nefericita. Dupa aceea, se merge în instanta în speranta ca se va negocia si se va ajunge la o despagubire cât mai mare“, spune Radu Mustatea, presedintele Biroului Auto Român (BAAR).

De altfel, potrivit asiguratorilor, de când legea locala a fost modificata, în sensul în care suma maxima platita pe daune morale ajunge la cinci milioane de euro, pretentiile partilor au crescut si ele semnificativ. „În aproape toate cazurile, avocatii victimelor cer suma maxima, adica 5 milioane de euro“, comenteaza Mustatea. Asistam deja la un fenomen, sustine acesta. „Cred ca amenintarile si preocuparile foarte pregnante ale pietei sunt legate de frecventa foarte mare a daunelor pe soselele din România si de vatamarile corporale care, în ultimii ani, au intrat pe un trend cât se poate de anormal. Aproape ca exista o institutionalizare a solicitarilor de despagubiri“, spune Mustatea.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie