Liberarea conditionata in Noul Cod Penal
In ultimele zile spatiul public a fost invadat de tot felul de afirmatii alarmiste potrivit carora odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal un numar insemnat de detinuti vor fi eliberati si astfel starea de securitate sociala ar putea fi afectata. Intr-o mai mare masura, intrarea in vigoare a Noului Cod Penal era asteptata cu speranta de catre persoanele private de libertate si de catre familiile acestora. Sesizand aceast interes cred ca se cuvin o serie de precizari.
Prevederile Noului Cod Penal nu pot fi considerate mai favorabile persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate. Iata cateva argumente :
– Fractia de pedeapsa ce trebuie efectiv executata sau considerata ca fiind executata este similara celei prevazute in Vechiul Cod Penal. Favorabila este reglementarea doar in cazul pedepselor mai mari de 10 ani, caz in care, fractia de pedeapsa executata sau considerata ca fiind executata, de trei patrimi din pedeapsa, nu poate depasi 20 de ani. Intrarea in vigoare a Noului Cod Penal nu poate conduce la o avalansa de cereri de liberare conditionata.
– Liberarea conditionata in Noul Cod Penal este conditionata de indeplinirea integrala a obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare mai putin in cazul cand persoana privata de libertate dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca. Vechiul Cod Penal nu cuprindea nicio conditionare a liberarii conditionate functie de indeplinirea obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare. Solutionarea cererilor de liberare conditionata presupune, in actuala reglementare, instrumentarea unui probatoriu in sarcina celui condamnat.
– Liberarea conditionata in Noul Cod Penal nu poate fi acordata decat persoanelor private de libertate ce-si executa pedeapsa in regim semideschis sau deschis (aceasta cerinta nu este aplicabila celor ce executa pedeapsa detentiunii pe viata). Vechiul Cod Penal nu cuprindea nicio cerinta privind regimul de executare a pedepsei pentru persoana privata de libertate la momentul solutionarii cererii de liberare conditionata;
– Noul Cod Penal prevede ca in cazul in care, la data liberarii conditionate, restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat este de 2 ani sau mai mare, condamnatul trebuie sa respecte unele masuri de supraveghere. Vechiul Cod Penal nu impunea nicio masura de supraveghere a condamnatului dupa liberare;
– In reglementarea Vechiului Cod Penal, cei condamnati pentru infractiuni savarsite din culpa puteau beneficia de privilegiul liberarii conditionate dupa executarea sau considerarea ca fiind executate a unor fractii de pedeapsa mai mici. In Noul Cod Penal nu se mai face aceasta distinctie si astfel si cei care au fost condamnati pentru infractiuni savarsite din culpa vor trebui sa execute fractii de pedeapsa similare celor ce sunt condamnati pentru savarsirea unor infractiuni intentionate;
Avocat Cosma Romeo, SCA Cosma si Asociatii
Citeste mai departe pe avocatura.com
1 comentariu
Buna ziua …daca sotul meu a fost condamnat dupa vechiul cod penal ,are sansa sa iasa in aplicarea noului cod penal ? Tinand cont ca are de executat 11luni din care a facut 3 si este la deschis ?