Prima Casa: Mai sunt 600 milioane de euro disponibili la banci

 

Bancile mai au la dispozitie garantii de stat pentru a vinde credite ipotecare de peste 600 mil. euro prin „Prima casa”, banii fiind suficienti pentru ca programul sa se deruleze fara probleme pâna la finalul anului, potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
prima casaAcestea vor putea acorda peste 15.000 de împrumuturi din fondurile ramase, ceea ce în­seamna ca, la un ritm de aprobare de 100 de dosare pe zi, fondurile nu vor fi epuizate mai devreme de finalul anului.

Mai multe banci au epuizat sau se asteapta sa termine curând garantiile alocate anterior si au solicitat sume suplimentare din noul plafon de 200 mil. euro alocat de guvern în luna iunie. BCR, BRD si CEC Bank au primit deja garantii din noul plafon, în timp ce Raiffeisen si UniCredit Tiriac au formulat cereri în acest sens.

Bancile au acordat în ultimii trei ani 72.500 de credite ipotecare cu ga­rantia statului, cu o valoare cumulata de peste 2,8 miliarde de euro.

Majoritatea finantarilor au fost acordate în euro si pentru achizitia de locuinte vechi, valoarea medie a unui împrumut fiind de circa 40.000 de euro. Numarul creditelor ajunse în „default” în aceasta peri­oa­da este de 109, reprezentând 0,15% din total.

Ciprian Botea, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie