Clientii care isi convertesc creditele din valuta in lei isi vor putea negocia dobanzile

 

O directiva europeana ale carei prevederi vor trebui adoptate si în legislatia locala în termen de doi ani arata, printre altele, ca bancile vor trebui sa negocieze dobânzile clientilor care cer conversia în lei a creditelor în valuta.

taxare dobanziAcordarea, administrarea dar si eventuala executare silita a creditelor ipotecare se vor face dupa reguli noi în Uniunea Europeana. Schimbarile sunt aduse de o Directiva adoptata la finele anului trecut de Parlamentul European si care vizeaza cu precadere protectia clientilor bancari.

Noile prevederi vor trebui transpuse în integralitatea lor si în legislatia statului român, într-o perioada de maximum doi ani.Printre modificarile importante se remarca introducerea obligativitatii ca banca sa accepte cererile clientilor de a-si converti creditele în valuta în moneda locala. Mai mult, arata actul legislativ, institutia de credit va negocia dobânzile la care se face conversia, în asa fel încât clientul „sa nu fie dezavantajat“. Statul român va trebui sa gaseasca formula legislativa prin care sa reglementeze aceasta situatie.

O alta prevedere importanta care vizeaza tot protectia clientilor se refera la executarile silite. Conform Directivei, acestea se vor face în asa fel încât sa lase debitorul într-o situatie financiara „rezonabila“, care sa-i permita sa supravietuiasca împreuna cu familia. Intentia legiuitorului european este aceea de a proteja debitorii care, în urma caderii pietei imobiliare, sunt obligati sa aduca bani de acasa pentru a acoperi diferenta dintre pretul actualul al locuintei executate silit si datoria pe care o au catre banca.

De asemenea, noile reguli arata ca banca nu va mai avea posibilitatea de a conditiona acordarea unui împrumut de achizitionarea unor pachete de produse, cu exceptia unui cont curent în care este varsat creditul.

În aceeasi ordine de idei, asigurarea locuintei achizitionate prin credit ramâne obligatorie, dar clientul va avea posibilitatea de a-si alege asiguratorul fara niciun fel de limite sau impuneri din zona bancii. Va disparea astfel conceptul de asigurator agreat de banca. Nu în ultimul rând, apar reguli noi în privinta activitatilor de promovare a creditelor, dar si a procedurilor de acordare a acestuia.

Conceptul de Dobânda Anuala Efectiva devine mai important. Astfel, noile prevederi arata ca nivelul DAE va trebui afisat cu litere mari în toate reclamele bancii, dar si ca valoarea DAE va trebui sa apara oriunde se face referire la termenul „dobânda“. De asemenea, banca este obligata sa ofere clientului si un al doilea DAE, care sa fie folosit pentru comparatie. Aceasta dobânda comparativa va fi calculata în functie de indicatori mai putini avantajosi decât cei valabili în momentul acordarii creditului, astfel încât clientul sa înteleaga riscurile la care se expune. money.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie