Medierea este «ocazia» din criza

 

Medierea face parte din marea familie a metodelor alternative de solutionare a litigiilor- ADR(Alternative Dispute Resolution). Medierea este o alternativa a instantelor dar ea nu are doar rolul de a degreva instantele. Medierea este de sine statatoare. Exista conflicte de interese care nu au nici cum si nici pentru ce sa ajunga in instanta, dar care se pot rezolva prin mediere.

Utilizarea extrajudiciara a medierii e la fel de importanta ca si folosirea ei in cadrul intrajudiciar, poate chiar mai importanta, pentru ca ne ajuta sa evoluam ca persoane, ca societate.

Medierea se adreseaza si comunitatii, situatiilor conflictuale dintre vecini, dintre asociatii si locatari sau proprietari, altor actori din planul social – biserica, scoala – care impart limitele unei comunitati si sunt interesati de protejarea acesteia. Exista mediere corporativa, aparuta din dorinta de a crea un climat de incredere si performanta la locul de munca, de intarire a relatiilor de colegialitate.

Folosirea medierii in cauzele comerciale asigura celeritatea rezolvarii lor, posibilitatea pastrarii unei bune imagini a firmei, a unui bun renume chiar si in cazurile delicate, continuarea relatiilor comerciale, pentru ca medierea este privata si confidentiala. Fie ca este vorba de creante, neintelegeri aparute in timpul derularii unui contract sau negocierea unuia nou, medierea lor confera beneficii.
Aceleasi avantaje sunt de mentionat si in cazul conflictelor de munca aparute intre angajator si angajat/angajati, chiar si mobbing-ul (este exercitarea stresului psihic asupra cuiva la locul de activitate; exemple de mobbing sunt: teroare psihica, sicanare repetata la locul de munca, in scoala, club sportiv, penitenciar, internet. Actiuni tipice pentru mobbing sunt: atacuri la demnitatea persoanei prin violenta verbala si fizica, insulte, sau fiind frecvent raspandite despre persoana sicanata, informatii neadevarate cu scopul de o izola si chinui – sursa Wikipedia) si hartuirea pretandu-se la astfel de solutionare.

Se practica medierea scolara (intre elevi, intre elevi si profesori, parinti si profesori), medicala (malpraxis), bancara. Pe langa aria conflictelor izvorate din relatiile de familie solutinarea pe cale amiabila este potrivita si pentru partaje, succesiuni, mosteniri, coproprietate, despagubiri, lichidarea regimului matrimonial.

Apelarea la mediere nu ingradeste in niciun fel accesul la instanta. Conflictele sunt parte din viata noastra de zi cu zi.Gestionarea lor nepotrivita are consecinte incredibil de distructive la nivelul performantelor individuale, a relatiilor personale si profesionale.

«Ocazia» din criza

Persoanele implicate in conflict intre in criza. Pictograma chinezeasca pentru ”criza”, e o combinatie intre doua simboluri:”moarte”, si ”ocazie”. De cele mai multe ori partile nu stiu situatia juridica in care se afla si se lasa conduse catre un proces, orbite fiind de orgoliul propriu. Numarul extrem de mare de procese din instante provine din orgolii fara limite si din ideea de victimizare. Fiecare parte dintr-un proces se considera victima celuilalt, care ste considerat, evident, radacina tutror relelor.

Cramponarea disperata cu care aceste parti lupta pentru a obtine o sentinta favorabila vine, in principal, din imaginea pe care o astfel de persoana o are despre partea adversa. Aceste procese hranite din orgolii si din ideea de putere detinuta a fiecarei parti sunt surse permanente de dezamagire, nemultumire, stres, reprezentand, de fapt, lupte imaginare in care se vrea ”moartea” inamicului creat in propria minte.”Moartea” partii adverse, ”moartea” relatiei dintre parti, inseamna pierdere pentru toti cei implicati. Rezolvarea conflictului in maniera clasica nici nu mai inseamna ca unul castiga si altul pierde, pentru ca, in esenta, toata lumea pierde. In plus, s-a dovedit ca nu constituie cel mai adecvat raspuns, de natura sa ofere o solutie tuturor incertitudinilor si dificultatilor economice si sociale.

Abordarea profesionista si neutra a conflictului, cu ajutorul unei terte persoane specializate, genereaza creativitate, solutii potrivite si personalizate, rezultate spectaculoase, oferind sansa de evolutie personala a partilor, de mentinere si imbunatatire a relatiei dintre ele.

Medierea este ”ocazia” din pictograma crizei.

Medierea este varianta in care toate partile castiga. Se intampla asta pentru ca utilizarea medierii aduce un plus de suplete relatiilor, permitand mutarea centrului de greutate al procesului de pe aspectele juridice si ”subtilitatile”, de procedura, pe interesele aflate in joc. Mai exact, in cazul medierii, accentul nu cade partea juridica a litigiului, ci se urmareste ca partile, prin discutii si negocieri in prezenta mediatorului, sa ajunga la o solutie acceptata de fiecare parte si, bineinteles, in deplin acord cu legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri.
In cadrul medierii, prin refacerea canalului de comunicare, intrerupt la declansarea conflictului, partile isi pot exprima direct si liber opiniile si dorintele, asumandu-si responsabilitatea solutiei create de ei. Pot face toate acestea datorita cadrului informal oferit de mediere, a accesului simplu la ea, a abordarii relaxate cu accent pe cooperare si intelegere reciproca, precum si a caracterului confidential al sesiunii de mediere.
Acordul de mediere, reprezentand solutia emanata de parti, fiind hotararea lor comuna, confera o satisfactie ridicata si pentru ca reflecta vointa lor, garantia ca va fi pus in practica de buna voie. Timpul de solutionare este redus, costurile sunt minime. Medierea respecta si protejeaza relatia dintre parti si o ajuta chiar sa evolueze prin modul original si personal de stingere a incidentului.
Participarea voluntara la mediere este dovada dorintei de colaborare, implicare si rezolvare amiabila a oricarei situatii conflictuale din viata noastra.

Medierea poate sa conduca spre intelegere chiar si daca toate incercarile premergatoare de a ajunge la o intelegere au esuat, acolo unde partile sunt neincrezatoare in ceea ce priveste perspectiva unei intelegeri si unde s-a cheltuit si timp si bani pentru pregatirea si derularea unui proces.

Pentru ce functioneaza medierea acolo unde partile nu au reusit sa ajunga singure la o intelegere?

Sunt mai multe motive si eu am sa enumar unele dintre ele:
– prezenta persoanei neutre si impartiale-mediatorul-care ajuta partila sa inteleaga ca este in interesul tuturor sa comunice si ca orice concesie mutuala facuta nu este un semn de slabiciune ci un semn de apropiere catre o intelegere corecta;
– modul de abordare a situatiei este unul orientat pe generarea de solutii potrivite momentului prezent,fara a cauta vinovati;
– intensitatea sentimentelor partilor poate fi transmisa intr-un cadru adecvat;
– fiecare parte are oportunitatea de a se adresa direct celorlalte parti implicate;
– mediatorul ajuta partile sa isi clarifice obiectivele reale si sa ia in consideratie si alte alternative;
– partile sunt libere sa isi aleaga solutia cea mai potrivita pentru ele,fara sa li se impuna nimic.

Paradoxul este ca in timp ce utilizarea medierii duce la rezultate extrem de bune , aceasta este rareori folosita in mod sistematic de catre parti si de catre avocati.

Medierea este varianta legala in care putem hotara pentru noi, fara a fi judecati.
Medierea este ”ocazia” din criza.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie