Un articol din noul Cod penal ar putea inchide definitiv dosarele tortionarilor

 

Un articol din noul Cod penal, care intra în vigoare la 1 februarie, ar putea închide definitiv dosarele tortionarilor. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc(IICCMER) arata într-o adresa trimisa catre Ministerului Justitiei ca în noua lege penala s- a modificat definitia genocidului, astfel ca ”noua reglementare este mai restrictiva si atrage dificultati majore în ceea ce priveste atragerea raspunderii penale a celor care au ucis sute de detinuti politici”. Mai exact, în noul Cod penal la articolul privind genocidul nu mai sunt incriminate faptele îndreptate împotriva oricarui tip de colectivitati, ci doar cele îndreptate împotriva ”grupurilor nationale, etnice, rasiale si religioase”.

tortionarii visinescu si ficiorIICCMER a atras atentia Ministerului Justitiei ca noile prevederi pun în pericol investigarea dosarelor tortionarilor Alexandru Visinescu si Ioan Ficior.

În adresa catre Ministerul Justitiei, IICCMER  solicita modificarea Noului Cod Penal mai precis a articolului care defineste infractiunea de genocid. Specialistii IICCMER spun ca în Noul Cod Penal genocidul a fost redefinit si ca asa cum arata el ”ar atrage posibila blocare a ultimei sanse ca Alexandru Visinescu si Ioan Ficior, precum si alte zeci de persoane ale caror fapte sunt investigate în prezent de IICCMER sa ramâna nepedepsite”

Si în cazul indicat de IICCMER, ca si în cazul articolelor din noul Cod indicate de DNA, DIICOT si Curtea Suprema daca legea nu este modificata pâna la intrarea ei în vigoare atunci adica pe 1 februarie orice modificare ulterioara devine inutila. Judecatorii si procurorii vor fi obligati sa tina seama principiul legii mai favorabile în cazul nostru de definitia genocidului din Noul Cod Penal nemodificat.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie