Patru ani si jumatate de inchisoare pentru fostii judecatori Bogdan Diaconescu si Laurentiu Anghel, de la Tribunalul Dolj

 

Fostii judecatori de la Tribunalul Dolj Bogdan Diaconescu si Laurentiu Anghel au fost condamnati definitv, joi, de instanta suprema, la patru ani si sase luni de închisoare, pentru fapte de coruptie.

ciocan si catuseDiaconescu si Anghel, cel dintâi judecat dupa ce a primit mita 15.000 de euro, iar celalalt pentru ca a intermediat actiunea, au fost condamnati, în septembrie 2012, de Curtea de Apel Cluj, la patru ani si jumatate, respectiv patru ani de închisoare, alaturi de ei fiind condamnati si doi avocati.

În acelasi dosar, avocatii Ion Militaru si Octavian Ciuca au primit pedepse de câte un an si jumatate, respectiv un an de închisoare, pentru trafic de influenta.

Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a hotarât joi ca Diaconescu sa ramâna cu pedeapsa cu închisoarea de patru ani si sase luni, iar pedeapsa primita de Anghel a fost majorata, ajungând tot la patru ani si sase luni.

Totodata, pedeapsa lui Octavian Ciuca s-a dublat, ajungând la doi ani de închisoare, iar la sentinta Ion Militaru s-a mai adaugat de asemenea un an, ajungând la doi ani.

În afara pedepselor cu închisoarea, ICCJ a mai decis confiscarea sumelor de 15.000 de lei de la Diaconescu si de 6.000 de lei de la Militaru, în favoarea statului.

Potrivit rechizitoriului, în 5 mai 2010 Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecator la Tribunalul Dolj – Sectia penala, a primit de la trei denuntatori, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, sa dispuna judecarea acestora în stare de libertate si sa le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denuntatori erau judecati în stare de arest preventiv pentru infractiunea de înselaciune cu consecinte deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecatorul Marius Bogdan Diaconescu.

Astfel, banii au fost primiti prin intermediul colegului sau, Laurentiu Traian Anghel, judecator la aceeasi instanta, în baza unei întelegeri anterioare, dupa ce a modificat sentinta penala pronuntata în aceeasi zi, reducând pedeapsa aplicata denuntatorilor de la cinci la patru ani închisoare.

Suma de 15.000 euro reprezinta o parte din totalul de 45.000 euro pretinsi si primiti de la denuntatori de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecatorului Marius Bogdan Diaconescu, prin intermediul iavocatului Ciuca Octavian Tiberius si judecatorului Anghel Laurentiu Traian. În acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciuca Octavian Tiberius – 12.000 euro iar Anghel Laurentiu Traian – 5.000 euro.

Pentru ca instanta sa dispuna confiscarea sumelor de bani pretinse si primite cu titlu de mita, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile apartinând celor patru inculpati.

În 5 mai 2010, respectiv 6 mai 2010, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviintat retinerea si arestarea judecatorilor Anghel Laurentiu Traian si Diaconescu Marius Bogdan.

În 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Anghel Laurentiu Traian, Ciuca Octavian Tiberius si Militaru Ion, iar în 8 iunie 2010 Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventiva a lui Marius Bogdan Diaconescu. În 4 ianuarie 2011, ei au fost eliberati conditionat. Catalin Lupasteanu, Laura Mitran, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie