Comisia pentru Turism si Transport a Parlamentului European a aprobat proiectul de rezolutie privind crearea Cerului Unic European

 

Comisia pentru Turism si Transport a PE a aprobat, joi, proiectul de rezolutie privind crearea Cerului Unic European, o initiativa având ca scop scaderea pretului biletelor de avion, a duratei zborurilor si a consumului de combustibil, precum si reducerea emisiilor de carbon, anunta PE.

avion air lituanicaUniunea Europeana a lansat initiativa Cerul Unic European ca urmare a aglomerarii spatiului aerian, cu 27.000 de zboruri zilnice pe întregul continent. În prezent, spatiul aerian european este neunitar, cu 28 de sisteme de control al traficului aerian si 60 de centre de trafic aerian, fapt ce-l face ineficient, ducând la costuri suplimentare de 5 miliarde de euro anual, suportate de pasageri, potrivit unui comunicat al PE.

Prin crearea Spatiului Unic European, UE îsi propune reducerea zborurilor cu escala si a duratei curselor aeriene, scaderea consumului de combustibil si a emisiilor de carbon.

Primul pachet de masuri (SES1) a fost adoptat în 2004, dar nu a dat rezultate, iar SES2 a fost lansat în 2009, SES2+ având scopul de a accelera reforma serviciilor în domeniul aviatiei.

SES2+ are doua elemente principale: înlaturarea barierelor nationale pentru crearea unor rute mai scurte, care înseamna si un consum mai mic de combustibil, si înfiintarea a noua „blocuri de spatiu aerian” regionale, în locul celor 28 de sisteme de control al traficului aerian, pentru îmbunatatirea performantelor.

„Autoritatile nationale de aviatie au un rol cheie în punerea în aplicare a Cerului Unic European. Prin urmare, Comisia si Agentia Europeana pentru Aviatie (EEA) ar trebui sa înlesneasca colaborarea dintre acestea, pentru a permite schimbul de bune practici si a dezvolta o abordare comuna, inclusiv prin intensificarea cooperarii la nivel regional, furnizându-le o platforma pentru aceste schimburi”, se arata în proiectul de rezolutie al carui raportor este europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu.

Autoritatile europene doresc asigurarea „transparentei bazei de calcul a tarifelor în functie de costuri”. În plus, tarifele stabilite trebuie sa încurajeze „furnizarea în conditii de siguranta, eficienta, eficacitate si durabilitate a serviciilor de navigatie aeriana în vederea realizarii unui înalt nivel de siguranta si rentabilitate”.

Proiectul de rezolutie urmeaza sa fie votat în plen, în cadrul sesiunii din martie. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie