Radu Georgescu: Antreprenorii sunt acel model de oameni care fac lucrurile altfel

 

Omul de afaceri Radu Georgescu ar fi putut lucra în Statele Unite, în aceeasi cladire cu fostul sef al Microsoft, Bill Gates, însa a preferat sa ramâna în tara si sa creeze companii IT de la zero.

Este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din tara noastra si presedintele grupului Gecad, care integreaza în prezent companiile Avangate, Phoenix, Axigen, Gecad Net, ROL Online Network si OTOMED Medical Center. Lui Radu Georgescu îi place sa creeze firme si sa le vânda.

Primul exit l-a facut în ultimul an de facultate (1992). “Am ‘negociat’ cu profesorul meu vânzarea proiectului de diploma, o biblioteca de organe de masini pe platforma CAD (Computer Aided Design), de altfel si singurul soft pe care l-am scris vreodata”, afirma Georgescu. Tot în 1992 a înfiintat prima firma GECAD, iar în 1994 a început lucrul la antivirusul RAV, dar si la alte trei softuri cu care nu a avut acelasi succes. Georgescu a dat însa lovitura cu RAV, produsul fiind distribuit în 60 de tari. Microsoft a facut o oferta de preluare a companiei, dar si a angajatilor. Radu Georgescu a refuzat pozitia de vicepresedinte pe securitate la Microsoft, declarând ca el este un antreprenor si nu se vede fâcând vreodata altceva. A luat-o de la capat si a creat ePayment si Avangate, solutii de pla?i electronice si livrare electronica de software. Pe prima a vândut-o în anul 2010 sud-africanilor de la Naspers, iar cu cea de a doua are planuri mari.  Avangate tinteste venituri de un miliard de dolari în 2015 si listarea pe NASDAQ în 2014-1015. Avangate are deja reprezentanta si în SUA.

Ce înseamna sa fii antreprenor

Georgescu considera ca a fi antreprenor e la fel peste tot. “În primul rând ai nevoie de un anumit set-up mental si sa fii înclinat catre a-ti asuma riscuri mai mari. Câteodata e nevoie sa vrei sa schimbi ceva cu ideea ta, sa crezi cu tarie ca produsul tau poate sa o faca si sa poti sa duci proiectul pâna la capat si dincolo de el. Mai trebuie sa fii foarte atent la oportunitati si sa stii sa le folosesti pentru a-ti atinge obiectivele”, afirma Georgescu. În ceea ce priveste antreprenoriatul din România si cel din Statele Unite, în domeniul tehnologic, omul de afaceri român identifica mai multe diferente.

Ei au în plus o mult mai mare viteza de actiune în derularea proiectelor, un mediu mult mai închegat si favorabil dezvoltarii de startup-uri (cel putin în Silicon Valley) si o atitudine mai ferma în luarea deciziilor. Un startup în România se formeaza si creste pâna la etapa a doua sa zicem în 2-3-4 ani. În Silicon Valley poti face 2-3 exituri în acest interval de timp”, spune Georgescu.

GECAD are fonduri pentru investitii în firme din România sau din afara tarii

Antreprenorul român este dispus sa investeasca în startup-uri tehnologice (software, Internet, ecommerce, cloud computing), atâta vreme cât se potrivesc cu obiectivele sale.

Anul trecut am anuntat ca urma ca GECAD Group sa investeasca suma de 50.000 de euro într-un startup valoros care vine si face pitch la Venture Connect. În total bugetul este de 300.000 de euro în perioada 2011-2014. Banii s-au reportat pâna acum pentru ca, desi proiectele prezentate în cadrul Venture Connect au fost tot mai bune de la o editie la alta, nu am gasit înca un startup potrivit cu obiectivele mele. În afara celor 300.000 de euro alocati pentru start-up-uri ce vin la Venture Connect, GECAD Group mai are fonduri si pentru alte investitii din România sau din afara tarii, dar nu as dori momentan sa dezvalui nicio alta cifra”, explica antreprenorul.

Radu Georgescu evita se dea sfaturi tinerilor antreprenori pentru ca “fiecare companie este diferita, fiecare industrie sau nisa este diferita. Mai mult, antreprenorii sunt acel model de oameni care fac lucrurile altfel. A le da sfaturi este contra antreprenoriatului ca si concept”, considera omul de afaceri.

Bogdan Biszok, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie