Dan Manolescu, secretar de stat in MFP: Toate casele de marcat cu jurnal de hartie vor fi inlocuite cu case de marcat cu jurnal electronic conectate la un server comun
Toate casele de marcat cu jurnal de hârtie vor fi înlocuite cu case de marcat cu jurnal electronic, acestea urmând sa fie conectate la un server comun instalat la Ministerul Finantelor Publice (MFP), dupa cum a anuntat, ieri, Dan Manolescu, secretar de stat în MFP.
Oficialul a precizat ca autoritatile spera ca, în câteva luni, sa fie gata Ordonanta care va viza implementarea noului sistem: „Înca facem analize, însa este cert ca aceasta obligatie va intra în vigoare în acest an. Astfel, agentii economici care vor cumpara case noi de marcat vor achizitiona case cu jurnal electronic, pentru celelalte existând discutii în ceea ce priveste orizontul de timp când urmeaza sa fie înlocuite actualele case de marcat”.
Reprezentantii marilor retele de magazine considera prematur sa comenteze pe marginea acestei masuri.
Sursele citate ne-au spus, la unison, ca, pâna acum, nu au vazut niciun document în acest sens si ca vor analiza prevederile care vor fi impuse atunci când vor fi disponibile.
Luminita Ristea, managing partner în cadrul Nexia, considera ca masura anuntata este buna si poate conduce la diminuarea evaziunii fiscale, însa ea ar trebui corelata cu obligatia de a emite bonuri fiscale, întrucât „mica evaziune, agregata, înseamna sume importante de bani care nu intra la buget, asa cum ar trebui”.
La rândul sau, expertul fiscal Dan Schwartz ne-a spus ca autoritatile discuta de mai multa vreme despre implementarea unui astfel de sistem.
Domnia sa mentioneaza ca toate costurile înregistrate cu implementarea masurii în cauza vor fi regasite în preturile produselor din retail.
„Vom avea costuri si la ANAF, pentru crearea serverului, a sistemului informational si pentru conectarea noilor case de marcat la acest server, cheltuieli ce vor fi acoperite din bani de la buget”.
Implementarea noului sistem nu poate fi realizata de pe-o zi pe alta, mai spune domnul Schwartz, apreciind: „S-ar putea sa nu fie necesara înlocuirea tuturor caselor de marcat, majoritatea retelelor comerciale, cum ar fi marile hypermarketuri sau benzinariile, având case cu memorie electronica sau computere, legate la sediul central al companiilor respective. Acestea vor putea fi conectate la serverul MFP fara a fi înlocuite”.
Problema este ca toata informatia care va intra în noul server va trebui prelucrata, iar daca aceasta va fi corelata cu datele ANAF s-ar putea ca masura sa reprezinte un mare pas înainte, ne-a mai spus expertul.
Domnia sa opineaza ca, la prima vedere, masura anuntata de Dan Manolescu poate parea buna, dar efectele reale nu pot fi cunoscute pâna când aceasta nu va fi pusa în practica. Daca nu va fi aplicata în mod corect si profesional, masura poate avea efecte negative, sustine Dan Schwartz.
Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca o masura de acest gen ar putea fi „o afacere pentru companiile cu care lucreaza autoritatile”, ale carei costuri se vor regasi în buzunarele consumatorilor, care vor plati mai mult pe produsele achizitionate.
Potrivit lui Dan Schwartz, în prezent, în cadrul proiectului de reorganizare a ANAF, derulat cu finantare de la Banca Mondiala (BM), exista sume foarte importante dedicate software-ului si hardware-ului de care are nevoie institutia pentru modernizare, activitate ce face obiectul unor achizitii publice urmarite foarte atent de BM. Emilia Olescu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!