Romania nu a suferit nicio condamnare in fata CJUE pentru neindeplinirea obligatiilor de stat membru, de la data aderarii si pana in prezent

 

Razvan-Horatiu Radu, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, subsecretar de stat în cadrul MAE, a coordonat miercuri, 29 ianuarie 2014, prima reuniune trimestriala a Grupului de Lucru Contencios UE (GLCUE), potrivit unui comunicat MAE.

cjueÎn deschiderea reuniunii, Agentul Guvernamental a facut o prezentare a bilantului activitatii de reprezentare desfasurate în anul 2013, atât în fata Comisiei Europene, în cadrul actiunilor în constatarea neîndeplinirii obligatiilor (infringement procedures), cât si în fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Astfel, în ceea ce priveste actiunile în constatarea neîndeplinirii obligatiilor (infringement procedures), în anul 2013, Agentul Guvernamental a gestionat 74 de actiuni. Dintre acestea, 44 de actiuni au fost declansate în perioada 26 iunie 2009-31 decembrie 2012, procedura fiind înca în desfasurare la 1 ianuarie 2013, iar 30 de actiuni au fost declansate în anul 2013.

În anul 2013, au fost clasate 27 de actiuni în faza precontencioasa.

În prezent, sunt în curs 48 de actiuni, dintre care 46 se afla în faza precontencioasa si 2 se afla pe rolul CJUE (cauza C-405/13, Comisia împotriva României si cauza C-406/13, Comisia împotriva României – actiuni în constatarea neîndeplinirii obligatiilor de comunicare a masurilor nationale de transpunere a Directivei 2009/72/CE si, respectiv, Directivei 2009/73/CE).

De la data aderarii si pâna în prezent, România nu a suferit nicio condamnare în fata CJUE pentru neîndeplinirea obligatiilor de stat membru.

În ceea ce priveste procedura cererilor preliminare (art. 267 TFUE), în anul 2013 România a depus observatii scrise sau a sustinut pledoarii în 15 cereri preliminare (12 formulate de instante nationale si 3 de instante ale altor state membre UE).

La 31 decembrie 2013, erau în curs 12 cereri preliminare, în care Agentul Guvernamental pentru CJUE a depus observatii.

Totodata, pe parcursul anului 2013, CJUE a solutionat 8 cereri preliminare formulate de instante din România (cauzele Radu, Asociatia Accept, Mora IPR, Tulica si altii, Scandic Distilleries SA, Rafinaria Steaua Româna, Luca si Irimie).

De asemenea, România a formulat observatii scrise si în doua cereri de emitere a unui aviz de catre CJUE (Avizul 1/13 privind existenta unei competente exclusive a UE cu privire la acceptarea aderarii unei tari terte la Conventia de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii; Avizul 2/13 privind compatibilitatea proiectului de Acord privind aderarea UE la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale).

Cu ocazia bilantului, Razvan-Horatiu Radu a remarcat eforturile depuse de institutiile nationale de linie, care au identificat actiunile aflate pe rolul CJUE relevante pentru domeniul de activitate al acestora, solicitând Agentului Guvernamental sa intervina în vederea sustinerii interesului national.

În cadrul reuniunii, Razvan-Horatiu Radu a subliniat importanta cooperarii interinstitutionale, afirmând ca reuniunile GLCUE au o importanta deosebita, reprezentând un element semnificativ de sprijin pentru activitatea de reprezentare pe care o desfasoara Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

În ceea ce priveste prioritatile pentru anul 2014, Razvan-Horatiu Radu a subliniat importanta întaririi laturii preventive, în vederea evitarii declansarii actiunilor de infringement (realizarea tuturor diligentelor în vederea evitarii condamnarii statului român si impunerii de sanctiuni pecuniare) si a mentinerii obiectivului de a nu avea nicio condamnare la CJUE.

În a doua parte a reuniunii GLCUE, s-au discutat aspecte procedurale privind activitatea de reprezentare a României în fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a celorlalte institutii UE, în cadrul procedurilor contencioase si necontencioase. Totodata, a fost comunicata participantilor sinteza celor mai importante hotarâri ale CJUE pronuntate în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2014.

Informatii suplimentare: Grupul de Lucru Contencios UE (GLCUE) este un grup interministerial permanent format din reprezentanti ai tuturor ministerelor, dar si ai altor institutii ale administratiei publice centrale si locale care au competente în transpunerea si implementarea acquis-ului european si cu care reprezentatii Agentului Guvernamental au luat contact în cauzele în care s-a implicat Guvernul României.

GLCUE se reuneste trimestrial sau ori de câte ori este necesar pentru a asigura o cooperare interinstitutionala eficienta în scopul reprezentarii si apararii României în relatia cu CJUE sau cu Comisia Europeana. GLCUE dezbate probleme generale privind reprezentarea României, identifica solutii în vederea cooperarii interinstitutionale în aceasta materie, precum si implicatiile pentru institutiile din România ale jurisprudentei recente a Curtii de Justitie si a Tribunalului UE. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie