Ce tipuri de acte notariale pot beneficia de reduceri substantiale?

 

Mai multe declaratii si proceduri notariale pot beneficia de reduceri substantiale, dupa cum se precizeaza in Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici. Mai exact, este vorba de acele acte intocmite pentru unele categorii de persoane, precum mostenitori minori fara venituri proprii sau mostenitori care nu realizeaza niciun fel de venituri.

act notarialOnorariile pe care le pot percepe notarii publici pentru actele pe care le intocmesc sunt reglementate de Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011. Potrivit acestor norme, pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la:

  • onorarii stabilite in sume determinate;
  • onorarii graduale – pe transe si in cote procentuale – in raport cu valoarea determinata sau determinabila a obiectului actului. Onorariul gradual si procentual este datorat si daca actul este supus conditiei sau termenului.

Prevederile legale stabilesc, totusi, ca notarii pot aplica o serie de reduceri de la plata in cazul anumitor proceduri.

Astfel, se pot acorda reduceri de pana la 100% din onorariu pentru mostenitorii minori fara venituri proprii, pentru mostenitorii care nu realizeaza niciun fel de venituri sau realizeaza venituri sub venitul minim pe economie, precum si pentru mostenitorii din zonele declarate calamitate.

Reducerea scade usor, fiind de maximum 90%, pentru actele notariale in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului: Uniunea Nationala a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, sotii/sotiile acestora, precum si copiii minori ai notarilor publici.

„Aceeasi reducere, de 90%, se poate acorda si la onorariile stabilite pentru actele notariale in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului orice persoane juridice in care Uniunea Nationala a Notarilor Publici si/sau camerele notarilor publici sunt actionare, asociate sau fondatoare”, se precizeaza in actul normativ citat.

In ceea ce priveste autentificarea actelor in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului magistratii, sotii/sotiile acestora, precum si copiii lor minori, onorariile se reduc cu pana la 70%, dupa cum se precizeaza in Normele citate.

Reduceri de 30% se vor aplica si pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a unor acte care se incheie in cadrul programului „Prima casa”.

Cele mai mici reduceri se aplica pentru autentificarea actelor in care avocatii sau consilierii juridici au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului, precum si la succesiuni, daca acestia au calitatea de mostenitori. Astfel, in aceste cazuri, reglementarile stabilesc o reducere de pana la 15% din onorariul practicat de notar.

Atentie! In cazul actelor in care se pot acorda mai multe reduceri de onorariu se aplica o singura reducere, respectiv reducerea care are cuantumul cel mai mare.

Declaratiile scutite de la plata

Amintim ca unele acte intocmite de notari in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala sunt scutite de plata onorariilor. Este vorba despre urmatoarele documente:

  • declaratii privind ajutorul de somaj;
  • declaratii privind ajutorul social;
  • declaratii privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii;
  • declaratii privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine;
  • declaratii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora;
  • declaratii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • declaratii si procuri necesare in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernuluinr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A., aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 232/2008, in vederea achizitionarii de autoturisme;
  • declaratii de donare de organe, tesuturi si celule.

Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie