Elemente de noutate in noua legislatie penala – Partea speciala

 

Fata de Codul penal 1969, sunt modificari în ce priveste cuantumul pedepsei, care în general scade. Apar noi infractiuni, altele sunt abrogate, iar pentru altele se modifica continutul constitutiv.

cristi danilet2În noul Cod penal sunt preluate si unele infractiuni din legi speciale: cele privind traficul de persoane, protectia drepturilor copilului, comertul electronic, executorii judecatoresti, protectia martorilor, circulatia pe drumurile publice, regimul armelor si munitiilor, securitatea si sanatatea în munca, camataria, combaterea criminalitatii informatice, exercitarea drepturilor electorale.

Modificare pedepse: Pentru unele infractiuni limita superioara a pedepselor sunt mai mici ca în vechiul cod: de exemplu, pentru rele tratamente aplicate minorului scade maximul de la 15 la 7 ani, furtul calificat scade de la 15 la 10 ani, marturia mincinoasa de la 5 la 3 ani, hartuirea sexuala de la 2 la un an, înselaciunea de la 15 la 3 ani. Pentru alte infractiuni scade atât minimul, cât si maximul legal: pentru vatamarea cauzatoare de moarte pedepsele erau 5-15 ani, acum vor fi 6-12 ani; pentru lipsirea de libertate în mod ilegal pedepsele erau 3-10 ani, acum vor fi 1-7 ani; pentru trafic de minori de la 5-15 ani scad la 3-10 ani închisoare; pentru violare de domiciliu de la 6 luni-4 ani la 3 luni-2 ani; delapidarea era sanctionata cu 1-15 ani închisoare, pe noul cod va fi 6 luni-7 ani.

Pentru un numar mai mic de infractiuni, creste minimul pedepsei: la determinarea sau înlesnirea sinuciderii creste de la 2 la 3 ani, pentru santaj de la 6 luni la un an. Pentru altele creste doar maximul legal: la divulgarea secretului profesional si la evadare creste de la 2 la 3 ani. Iar pentru altele cresc ambele limite: la încaierare pedeapsa era o luna-6 luni, de acum va fi 3 luni-1 an; cercetarea abuziva era sanctionata cu 1-5 ani închisoare, noua pedeapsa va fi 2-7 ani.

Pentru un alt set de infractiuni creste minimul si scade maximul: infractiunea de distrugere era sanctionata cu o luna-3 ani, de acum va fi 3 luni-2 ani; nedenuntarea unor infractiuni era sanctionata cu 3 luni-3 ani, acum va fi 6 luni-2 ani; favorizarea infractorului si tainuirea erau sanctionate 3 luni-7 ani, acum vor fi 1-5 ani.

Cele mai multe infractiuni se urmaresc din oficiu. Dintre acestea, pentru un numar de 5 infractiuni din Codul penal si mai multe infractiuni din sase legi speciale, partile pot pune capat procesului prin împacare. Exista si un numar de 25 de infractiuni în Codul penal si alte infractiuni cuprinse în 9 legi speciale pentru care e necesara plângerea prealabila a persoanei vatamate ca sa înceapa urmarirea penala, în cazul carora lipsa sau retragerea plângerii prealabile împiedica desfasurarea procesului penal.

Infractiuni contra persoanei: Eutanasia (ucidere la cererea victimei) este interzisa. Actele de violenta care produc suferinte fizice pâna în 90 zile, intra în continutul infractiunii de „lovire sau alte violente”, iar peste 90 zile în infractiunea de „vatamare corporala”. Fatul este ocrotit în mod special, fiind interzis în continuare avortul în alte conditii decât cele medicale, dar acum este incriminata si fapta de vatamare corporala a fatului. O noua infractiune este „hartuirea”, contând în urmarirea unei persoane, ori apelarea acesteia sau trimiterea de mesaje care îi cauzeaza o stare de temere, sanctionata cu 3-6 luni, respectiv 1-3 luni închisoare. Prostitutia nu va mai fi infractiune, ci doar contraventie.

Minorul este ocrotit în mod special: nu poate fi folosit în scop de cersetorie, nu poate fi exploatat sexual, nu poate sa îsi dea un acord valabil pentru acte sexuale daca are sub 13 ani, nici macar nu poate fi racolat pentru astfel de întâlniri convocate prin internet sau telefon. Comite infractiunea de abandon de familie cel care nu plateste pensia de întretinere timp de trei luni, nu doua ca pâna acum.

Continutul infractiunii de viol este mai bine definit: raportul sexual, actul sexual oral ori actul sexual anal, comise prin constrângere, iar pedeapsa este aceeasi de 3-10 ani. Restul actelor de natura sexuala comise prin constrângere constituie o noua infractiune numita „agresiune sexuala” pedepsita cu 2-7 ani. Pretinderea de favoruri sexuale nu doar de sefi, ci de acum si de catre colegi, intimidând sau umilind victima constituie infractiunea de „hartuire sexuala”.

Viata privata va fi mai bine ocrotita ca în prezent: Violarea domiciliului ramâne infractiune, iar acum se incrimineaza si violarea sediului unei persoane juridice. Fotografierea sau înregistrarea convorbirilor unor persoane în domiciliul lor, respectiv difuzarea imaginilor sau convorbirilor va fi infractiunea de violarea vietii private, sanctionata cu închisoare 3 luni-2 ani, respectiv 6 luni-3 ani.

Infractiuni contra patrimoniului: Apar noi infractiuni în acest domeniu: abuzul de încredere prin frauda creditorilor, înselaciunea privind asigurarile, deturnarea licitatiilor publice, exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile. În mod inexplicabil, dispare forma agravata a consecintelor deosebit de grave pentru mai multe infractiuni patrimoniale, asa cum a subliniat Raportul ExpertForum, agravanta pastrata numai pentru infractiuni de serviciu.

Infractiuni privind autoritatea: Autoritatile sunt ele ocrotite în mod special: orice amenintare sau violenta împotriva unei persoane care exercita o autoritate de stat, în timpul exercitarii functiei, pentru intimidare sau razbunare, duce la majorarea pedepsei cu o treime (infractiunea se numeste „ultraj”), iar daca victima este judecator sau procuror, majorarea se face cu jumatate (infractiunea este cea de „ultraj judiciar”).

Infractiuni contra înfaptuirii justitiei: Aici apar noi infractiuni. Împiedicarea organului judiciar sa efectueze un act procedural sau refuzul de a pune actele sau informatiile cerute la dispozitia lor, va fi infractiunea de „obstructionare a justitiei” sanctionata cu pedeapsa de la 3 luni la un an închisoare. Intimidarea, amenintarea sau constrângerea unei persoane sau a familiei acesteia pentru a nu da, a da sau a retrage o declaratie data la organele judiciare, va fi infractiunea de „influentarea declaratiilor”, iar pedeapsa de la 1 la 5 ani; razbunarea pentru declaratiile date va fi, de asemenea, infractiune. Daca organul judiciar este acuzat în mod public si nereal ca a comis o abatere disciplinara sau o infractiune, aceasta va fi infractiunea de „presiuni asupra justitiei”, sanctionabila cu închisoare de la 3 luni la un an.

„Nedenuntarea unor infractiuni” va fi sanctionata numai daca fapta nedenuntata este îndreptata contra vietii sau a avut ca urmare moartea unei persoane. Denuntarea calomnioasa se va numi „inducerea în eroare a organelor judiciare”. Organul judiciar sau functionarul care divulga informatii confidentiale dintr-un dosar, va fi „compromiterea intereselor justitiei” sanctionata cu 3 luni-2 ani închisoare. Din infractiunea de represiune nedreapta s-a eliminat referirea la arestarea preventiva.

Va fi sanctionat cu închisoare 3 luni-1 an avocatul care face întelegere cu partea adversa pentru fraudarea intereselor clientului sau (infractiunea de „asistenta si reprezentarea neloiala”). Nerespectarea hotarârilor judecatoresti cunoaste o paleta mai larga de fapte care intra în continutul sau constitutiv – de exemplu, intra aici orice forma de rezistenta la organul de executare, nu doar amenintarea.

Infractiuni de coruptie si de serviciu: Limita maxima a pedepsei legale pentru luare de mita este mai mica cu 2 ani, cumpararea de influenta mai mica cu 3 ani, pe când la darea de mita si traficul de influenta creste limita maxima cu 2 ani; la infractiunea de conflict de interese minimul creste cu 6 luni. Apare o noua infractiune, „folosirea abuziva a functiei în scop sexual”, comisa de catre un functionar public care întocmeste sau nu un act solicitând favoruri de natura sexuala si sanctionata cu închisoare 6 luni-3 ani. Vor fi prevenite scurgerile de informatii prin incriminarea a doua noi infractiuni: divulgarea informatiilor secrete de stat, respectiv divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Infractiuni de fals: La unele infractiuni de fals în înscrisuri creste minimul special cu 3 luni. Apare o noua infractiune – falsificarea unei înregistrari tehnice.

Infractiunile electorale: Scade cu 2 ani maximul special pentru infractiunile de împiedicare a exercitarii drepturilor electorale, coruperea alegatorilor, frauda la vot.

Infractiuni contra securitatii nationale: Scade cu 5 ani minimul si maximul pentru infractiunile de tradare, tradare prin transmitere de informatii secrete de stat, actiuni ostile contra statului, spionaj, actele de diversiune – toate se vor sanctiona de acum cu închisoare 10-20 ani. Este incriminata pentru prima data infractiunea de înalta tradare, la care face referire Constitutia si care pot fi comise de Presedintele tarii sau un membru al CSAT. Cresc limitele de pedeapsa pentru infractiunea de constituire de structuri informative ilegale de la  la 2-7 ani la 3-10 ani.

Acte normative: Legea 286/2009 privind Codul penal (modificat si însotit de Legea nr.187/2012 de punere a sa în aplicare).

Judecator Cristi Danilet, cristidanilet.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie