Despre mediere si mediator

 

Desi am mai vorbit despre mediator, ca profesionist apt sa faciliteze negocierea, dialogul, comunicarea dintre parti, am sentimentul ca trebuie sa mai adaug câte ceva despre mediator si ce presupune munca lui. În primul rând, cred ca oamenii ar trebuie sa stie lucrurile esentiale despre mediere si mediator, anume faptul ca el este o persoana calificata în solutionarea conflictelor dintre persoanele fizice sau juridice, fiind un tert fata de conflict, si fiind tinut de o serie de principii precum neutralitatea, impartialitatea si confdentialitatea, principii care îl calauzesc în munca sa.

mediere2Pe mediator îl poti gasi în biroul sau, si nu la instanta de judecata. Sau, daca ar fi sa ne imaginam o cladire unde oamenii vin sa-si solutioneze litigiile, sa ne imaginam ca oamenii patrund pe usa acestei cladiri si dau de un coridor lung si îngust. De-a lungul acestui coloar, exista doua usi . Pe prima usa scrie „justitie” cu litere mari, iar pe usa urmatoare, situata la cealalalt capat al culoarului, sta scris, cu litere mai modeste „mediere”. Oamnii aleg sa intre adesea pe prima dintre usi, doar pentru ca ea este mai în fata. Sa spunem ca oamenii care aleg cea de-a doua usa o fac pentru ca au intrat de prea multe ori pe prima usa si au regretat, iar altii pentru ca vor sa încerce si calea amiabila. Altii , macar din curiozitate, intra si ei pe a doua usa si întreaba mediatorul daca disputa lor este pretabila unei medieri etc., pentru ca au auzit despre mediere.

Adesea, telefonul mediatorului suna, iar la celalalt capat se afla un potential „consensuabil” care, dupa ce a intrat pe prima usa si a petrecut un timp înauntru, doreste sa paraseasca acea sala si sa-si solutioneze litigiul prin mediere.

Revenind, dincolo de pregatirea sa profesionala în mediere si de cursurile de formare profesionala continua, la care orice mediator participa de câteva ori pe an, dincolo de experienta sa, mai multa sau mai putina în domeniul medierii conflictelor, mediatorul aduce cu sine în muca sa si experienta personala.

Si mediatorii au avut parte de-a lungul timpului de conflicte. Conflictele sunt inerente în viata noastra, indiferent cât de pasnice firi suntem. Traim în mijlocul multimii, interactionam cu ceilalti, iar deseori se petrec lucruri ce ne ating în interiorul fiintei noastre, afectându-ne profund, tulburându-ne echilibrul, rascolind sinele nostru în mod dureros. Ne gasim uneori în mijlocul unui conflict fara a sti de unde a pornit, ce anume l-a declansat, si suntem descumpaniti, dati peste cap.

Asadar, ca mediatori, care avem sau ne amintim conflictele care ne-au tulburat existenta, avem capacitatea de a empatiza cu cei care vin la noi, solicitându-ne sprijinul. Daca am reusit sau nu sa ne gestiona propriile conflicte, este mai putin important, cu adevarat benefic pentru parti este faptul ca putem recunoaste confictul, ca fiindu-ne familiar, auzindu-i vocea cu tonalitatile ei apte sa tulbure linistea si echilibrul unui om.

Cu permisiunea partilor angajate în disputa, care ne onoreaza cu încrederea dumnealor, patrundem în miezul povestilor, al problemelor care ne sunt împartasite, si încercam împreuna sa reparam ceea ce nu mai functioneaza, sa navigam împreuna prin acele ape tulburi, pâna ajungem la liman, sau, în cazuri mai fericite, sa limpezim apele, sa aducem mai aproape limanul , sa reparam cu mâinile goale lumea, pentru ca stim ca merita orice efort pentru a aduce pacea în sufetele clientilor nostri. Mediator, Ana Cristina Margu

Citeste mai departe pe mediatorbucurestimustateanu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie