Autorizarea instructorilor auto. Vezi prevederile proiectului legislativ initiat de Ministerul Transporturilor

 

Instructorii de conducere auto pot desfasura activitate de pregatire a persoanelor în vederea obtinerii permisului de conducere numai daca sunt atestati în acest sens de catre Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutiera Româna – ARR, se arata în proiectul de lege obtinut de Curierul National.

scoala soferiInstructorii de conducere auto, denumiti în continuare instructori auto, pot fi angajati ai unei scoli de conducatori auto sau pot fi autorizati conform prevederilor normelor privind autorizarea instructorilor auto.

Conditiile de studii pentru înscrierea la curs în vederea obtinerii atestatului de instructor auto sunt îndeplinite daca solicitantii sunt absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat sau sunt absolventi ai scolilor de maistri în specialitatea auto.

Persoanele care solicita eliberarea atestatului de instructor auto trebuie ca, pe lânga conditiile de studii, sa aiba vârsta de cel putin 25 de ani, sa detina permis de conducere valabil pentru minim categoria pentru care solicita atestarea de cel putin 5 ani.

Totodata trebuie sa nu fi avut suspendata exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimele 6 luni, sau mai mult de doua ori de la data obtinerii permisului de conducere în ultimii 10 ani pentru consum de alcool sau sa nu fi avut anulat permisul de conducere în ultimii 10 ani, se arata în Anexa 1 a proiectului citat.

O alta conditie prevazuta de noul proiect este aceea de a fi urmat un curs de pregatire sau perfectionare profesionala, într-un centru de pregatire si perfectionare profesionala a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizat de catre Ministerul Transporturilor, dupa caz, organizat în conditiile prevazute de prezentele Norme.

În Anexa 3 a proiectului se arata ca un instructor trebuie sa detina certificat de înregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului, ca persoana fizica autorizata si sa detine Certificat de înregistrare fiscala eliberat de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

În cazul instructorilor taxa de examen pentru cei care se autorizeaza pentru prima data vor plati o taxa de 48 de lei pe categorie. Instructorii care vor sa-si reînnoiasca autorizatiile trebuie sa achite o taxa de 36 de lei.

Primesc autorizatie doar cei care dovedesc ca sunt proprietarii vehicului sau au încheiate contracte de leasing sau închiriere

În Anexa 3 a proiectului se mai arata ca, autorizatia de instructor auto fi acordata decât persoanei care are calitatea de proprietar al vehiculului sau în cazul în care acesta este detinut cu contract de leasing, persoanei care are calitatea de utilizator al vehiculului, daca sunt îndeplinite si celelalte conditii prevazute la prezentele norme.

Pregatirea practica a cursantilor în vederea obtinerii permisului de conducere se efectueaza de catre instructori auto autorizati doar cu vehicule detinute în proprietate sau printr-un contract de leasing ori de închiriere. În situatia unui vehicul detinut cu contract de închiriere, acesta poate fi utilizat numai de catre o scoala de conducatori auto sau numai de catre un instructor auto autorizat.

Fara condamnari definitive

Proiectul mai prevede ca, cei care vor sa obtina atestat trebuie sa fie apti din punct de vedere medical si psihologic pentru desfasurarea activitatii respective, sa nu fi fost condamnati printr-o hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, tâlharie, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea linistii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luarea sau darea de mita, trafic de influenta, trafic sau consum ilicit de droguri, daca nu a intervenit reabilitarea sau amnistia.

În cazul în care atestatul unui instructor auto a fost anulat, acesta poate solicita obtinerea unui nou atestat de instructor auto, dupa o perioada de cel putin un an de la data anularii. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie