Noul Cod penal. Va fi introdus coautorul

 

Intrarea în vigoare a Codului penal din 2009 (1 februarie 2014) vine cu anumite noutati fata de Codul penal din 1968, printre care si una referitoare la participantii la infractiune.

cod-procedura-penalaÎn actualul Cod penal (cel din 1968), participantii la o infractiune sunt cei care contribuie la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala. Acestia pot fi autori, instigatori sau complici.

În noul Cod penal (cel din 2009), pe lânga autor, instigator si complice, este introdus si coautorul. Coautorul, instigatorul si complicele (la o infractiune savârsita cu intentie) vor fi sanctionati cu aceeasi pedeapsa care este prevazuta de lege pentru autor.

Atunci când este stabilita pedeapsa, se tine cont de contributia fiecaruia la savârsirea infractiunii, dar si de criteriile generale de individualizare a pedepsei.

Cum sunt definiti participantii:

Autorul – persoana care savârseste în mod nemijlocit o fapta prevazuta de legea penala;
Coautorul – persoana care savârseste nemijlocit aceeasi fapta prevazuta de legea penala;
Instigatorul – persoana care (cu intentie) determina o alta persoana sa savârseasca o fapta prevazuta de legea penala;
Complicele – persoana care (cu intentie) înlesneste sau ajuta în orice mod la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala. Sau persoana care promite (înainte sau în timpul savârsirii faptei) ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza faptuitorul (chiar daca dupa savârsirea faptei promisiunea nu este îndeplinita).

În noul Cod penal nu mai exista prevederile referitoare la pericolul social al faptelor.

Începând cu data de 1 februarie 2014, Codul penal din 2009 va intra în vigoare, iar Codul penal din 1968 va fi abrogat. Alexandru Boiciuc, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie