Elemente de noutate in noua legislatie penala
Infractiunea are o noua definitie: fapta prevazuta de legea penala (Codul penal si legile speciale cu dispozitii penale), comisa cu vinovatie (intentie, culpa, praeterintentie), nejustificata (sunt cauze justificative: legitima aparare, starea de necesitate, exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligatii, consimtamântul persoanei vatamare) si imputabila celui care a savârsit-o (sunt cauze de neimputabilitate: constrângerea fizica, constrângerea morala, excesul neimputabil, minoritatea faptuitorului, iresponsabilitatea, intoxicatia, eroarea, cazul fortuit).
Pedepsele principale pentru persoana fizica sunt detentiunea pe viata (care are o durata nedeterminata), închisoarea (între 15 zile – 30 ani) si amenda (se introduce sistemul zilelor-amenda: pedeapsa este între 30-400 zile a câte 10-500 lei ziua). Daca nu se plateste amenda, se înlocuieste cu închisoarea (pentru rea-credinta) sau cu munca în folosul comunitatii (pentru imposibilitate de plata). În cazul unor infractiuni comise pentru obtinerea unui folos material, judecatorul poate aplica pe lânga pedeapsa închisorii, si pe cea a amenzii.
Daca o persoana este gasita vinovata, judecatorul are posibilitatea sa o condamne persoana la pedeapsa închisorii cu executare în penitenciar, cu suspendare sub supraveghere daca pedeapsa aplicata este de cel mult 3 ani (termenul de încercare 2-4 ani; supravegherea revine serviciului de probatiune; nu mai opereaza reabilitarea de drept la sfârsitul termenului de încercare; implica si prestarea unei munci neremunerate în folosul comunitatii), sa renunte la aplicarea pedepsei pentru infractiunile sanctionate de lege pâna în 5 ani închisoare (judecatorul aplica un avertisment) sau sa amâne aplicarea pedepsei daca a stabilit o pedeapsa pâna în doi ani închisoare pentru o infractiune sanctionata de lege pâna în 7 ani (judecatorul acorda un termen de doi ani în care el sa îndeplineasca anumite obligatii).
Retinerea circumstantelor atenuante duce la reducerea pedepsei cu o treime, iar a celor agravante duce la aplicarea pedepsei pâna la maximul special cu posibilitatea unui spor de 2 ani. Cel care repara pâna la primul termen de judecata si integral prejudiciul cauzat, beneficiaza obligatoriu de reducerea pedepsei cu o treime.
Pluralitatea de infractiuni se sanctioneaza mai aspru: daca se comit mai multe infractiuni în concurs, pedeapsa rezultanta e stabilita potrivit sistemului de cumul juridic dar cu un spor obligatoriu si fix – adica pentru pedepse cu închisoarea, judecatorul va aplica pedeapsa cea mai grea si un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, iar pentru o pedeapsa cu închisoarea si una cu amenda, se aplica amândoua; pentru recidivisti (primul termen al recidivei urca de la 6 luni la 1 an închisoare), daca noua infractiune este comisa postcondamnatoriu, la noua pedeapsa se aplica restul neexecutat din pedeapsa anterioara, iar daca noua infractiune este comisa postexecutoriu, limitele pedepsei pentru noua infractiune se majoreaza cu jumatate. Pentru infractiunile continuate si cele complexe, pedeapsa poate urca pâna la maximul special la care se poate adauga un spor de 3 ani.
Liberarea conditionata: Cel închis în penitenciar poate fi liberat înainte de executarea în întregime a pedepsei, dar numai daca si-a îndeplinit în totalitate obligatiile civile si a executat o durata minima de 20 ani pentru condamnarea la detentiune pe viata, 3/4 pentru închisoare mai mare de 10 ani si 2/3 pentru închisoare pâna în 10 ani (pentru femeile si barbatii de 60 ani fractiile sunt 2/3 si 1/2). Daca perioada ramasa de executat este de minim 2 ani, cel liberat are de executat anumite masuri de supraveghere si obligatii.
Pedepsele complementare sunt interzicerea unor drepturi pe 1-5 ani indiferent de cuantumul pedepsei închisorii sau amenzii (dreptul de a fi ales, de a alege, de a avea drepturi parintesti, de a purta arme, de a ocupa o functie, de a conduce un vehicul, de a se afla în anumite localitati sau locuri publice, de a comunica sau de a se apropia de victima), degradarea militara si publicarea hotarârii de condamnare (într-un cotidian local sau central, pe cheltuiala condamnatului). Ele care se vor aplica în cazul pedepsei cu închisoarea în penitenciar dupa executarea acesteia, iar în cazul amenzii sau pedepsei cu suspendarea sub supraveghere imediat dupa ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti.
Masurile de siguranta au ramas aceleasi: obligarea la tratament medical, internarea medicala, interzicerea ocuparii unei functii sau exercitarii unei profesii, confiscarea speciala, confiscarea extinsa (la care se adauga interzicerea accesului la competitiile sportive – Legea nr. 4/2008 si ordinul de protectie – Legea nr. 25/2012).
Minorii nu mai pot fi sanctionati cu închisoarea, ci li se pot aplica (daca au peste 16 ani, iar cei de 14-16 ani doar daca au discernamânt) numai masuri educative – unele sunt neprivative de libertate (stagiu de formare civica maxim 4 luni, supraveghere 2-6 luni, consemnarea la sfârsit de saptamâna 4-12 saptamâni, asistarea zilnica 3-6 luni), altele privative de libertate (pentru minorii sanctionati în trecut si daca pedeapsa legala este ma mare de 7 ani: internarea într-un centru educativ 1-3 ani, internarea într-un centru de detentie 2-5 ani sau 5-15 ani).
Pedepse aplicate persoanei juridice: cea principala a ramas amenda, iar cele complementare sunt dizolvarea, suspendarea activitatii 3 luni-3 ani, închiderea unor puncte de lucru 3 luni-3 ani, interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice 1-3 ani, plasarea sub supraveghere judiciara 1-3 ani, afisarea sau publicarea hotarârii de condamnare.
Cauzele care înlatura raspunderea penala: Termenul de prescriptie penala pentru pedepsele cu închisoarea 15-20 ani se reduce la 10 ani. Pentru infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale fata de un minor, termenul curge de la data majoratului. Unele infractiuni sunt urmaribile la plângerea prealabila a victimei (aceasta îsi poate retrage plângerea oricând, iar în caz de deces a victimei pâna la formularea plângerii, procurorul poate declansa procedura din oficiu), alte infractiuni sunt urmaribile din oficiu dar victima si autorul se pot împaca (pâna la citirea actului de sesizare a instantei).
Cauzele care înlatura sau modifica executarea pedepsei: Gratierea nu mai are efecte asupra pedepselor a caror executare este suspendata sub supraveghere. Termenele de prescriptie a executarii pedepsei au ramas aceleasi.
Reabilitarea: Pentru orice condamnare la pedeapsa amenzii ori a închisorii pâna la 2 ani sau cu suspendare sub supraveghere opereaza reabilitarea de drept daca în curs de 3 ani condamnatul nu a mai comis o noua infractiune. Pentru celelalte condamnari, reabilitarea trebuie solicitata unui judecator; termenele de reabilitare sunt mai mici ca în Codul penal 1968.
Aplicarea legii în timp: sunt probleme de interpretare, subliniate de Raportul ExpertForum. Se impune o modificare urgenta, care poate fi facuta doar în cursul acestei saptamâni.
Acte normative: Legea 286/2009 privind Codul penal (modificat si însotit de Legea nr.187/2012 de punere a sa în aplicare). Judecator Cristi Danilet, cristidanilet.wordpress.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!