Au inceput audierile martorilor in cazul accidentului aviatic din Apuseni

 

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia audiaza, luni, mai multi localnici si membri ai echipelor de salvare care pot furniza informatii despre accidentul aviatic produs în Apuseni, în care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion, alte cinci persoane fiind ranite.

curtea de apel alba-iuliaPurtatorul de cuvânt al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Mihaela Chicea, a declarat, luni, ca procurorii care ancheteaza accidentul aviatic produs saptamâna trecuta fac audieri în acest caz, informeaza Mediafax.

Chicea a spus ca procurorii vor audia, luni, mai multe persoane dintre cele care au ajuns primele la locul accidentului, localnici sau membri ai echipelor de salvare, care pot furniza informatii. Chicea a adaugat ca anchetatorii intentioneaza sa audieze si persoanele ranite în urma accidentului, însa nu se stie înca daca acestea vor fi audiate luni sau în zilele urmatoare.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, în 20 ianuarie, în Muntii Apuseni, într-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

În urma accidentului, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputând fi salvata.

Toate cele cinci persoane ranite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Cluj, ajungând în Capitala la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni, el spunând ca datorita lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viata, dupa ce aeronava a intrat în ceata, a pierdut înaltime, a pierdut un motor si apoi „ne-am recules”.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmaririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru doua infractiuni: încalcarea de catre personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor si vatamare corporala din culpa.

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara ca în urma anchetei desfasurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmeaza sa fie supuse expertizei, precizând ca ancheta va dura câteva luni.

„Aceasta aeronava nu a avut o cutie neagra, însa are alte instrumente la bord care urmeaza sa fie examinate în perioada urmatoare pentru a vedea cum au functionat si pentru a-si face un punct de vedere expertii în domeniu. Se va emite un raport de catre inspectia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autoritatii Aeronautice. Acest raport sigur ca va fi facut dupa o perioada de timp, dupa câteva luni. De regula, este o procedura laborioasa pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet si apoi procurorul va putea sa administreze probatiunea si sa solutioneze dosarul”, afirma Lazar.

Epava avionului prabusit a fost transportata la Bucuresti, fiind depozitata la Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), pentru a putea fi analizata de catre expertii în aeronautica. Iulian Tudor, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie