Aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale

 

In Monitorul Oficial nr. 57 din 23 ianuarie 2014 a fost publicat Ordinul nr. 1977/2757/1580/2013 al ministrului Finantelor Publice, ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si al ministrului Sanatatii privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1.045/2.084/793/2012 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate“.

calculator, declaratie, pixuri, ochelariIn cadrul actului normative se arata:

Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator sau entitati asimilate angajatorului, prevazute la art. 296 indice 3 lit. e), f) si g) si art. 296 indice 19 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia depunerii declaratiei prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

In cadrul Instructiunilor de completare a formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate“ se arata:

Declaratia se completeaza de catre persoanele fizice si juridice prevazute la art. 296 indice 3 lit. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), la care isi desfasoara activitatea sau se afla in concediu medical persoanele prevazute la art. 2963lit. a) si b), de catre entitatile prevazute la art. 296 indice 3 lit. f) din aceeasi lege, precum si de catre orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor.

In situatia persoanelor prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si i) din Codul fiscal, pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiilor sociale, declararea se face de catre platitorul de venit, in conformitate cu art. 296 indice 19 alin. (2) din aceeasi lege.

Declaratia se completeaza si de contribuabilii prevazuti la art. 296 indice 19 alin. (19) si (110) din Codul fiscal, care au obligatia sa depuna declaratia si sa achite contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale, potrivit legii, precum si de persoanele fizice care, potrivit art. 29619 alin. (113) din aceeasi lege, au obligatia achitarii contributiilor sociale individuale.

Depunerea declaratiei

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza si se depune de platitorii de impozite si contributii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile de plata cuprinse in anexa nr. 2 „Nomenclatorul «Creante fiscale»“ la ordin.

Termenul de depunere a declaratiei

Declaratia se depune:

  • trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de angajatorii si entitatile asimilate angajatorilor care se incadreaza in prevederile art. 58 alin. (2) din Codul fiscal si nu au optat pentru depunerea lunara a declaratiei;
  • lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, de ceilalti angajatori si entitati asimilate angajatorului, precum si de persoanele prevazute la art. 296 indice 19 alin. (19), (110) sj (113) din Codul fiscal.

Atentie! Depunerea trimestriala a declaratiei consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru, potrivit art. 296 indice 19 alin. (12) din Codul fiscal.

Ori de cate ori in cursul trimestrului persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b) din Codul fiscal beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sau le inceteaza calitatea de asigurat, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, in calitate de angajatori ori de persoane asimilate angajatorului, depun declaratia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit concediul medical sau incetarea calitatii de asigurat.

In acest caz, declaratia/declaratiile aferenta/aferente perioadei ramase din trimestru se depune/se depun pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, urmand ca dupa incheierea trimestrului sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia.

Organul fiscal competent

Organul fiscal in a carui evidenta contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie