Ajutoarele de minimis: 7.138 de proiecte au fost inregistrate

 

În urma finalizarii sesiunii de înscriere online a cererilor pentru ajutoarele de minimis, pe site au fost înregistrate 7.138 de proiecte, dintre care 853 obtinusera punctajul maxim.
Înscrierile online pentru ajutoarele de minimis au încetat în aceasta seara la ora 20.00, dupa terminarea procesului de înscriere la program, urmând sa fie atribuit numarul RUE si sa se afiseze lista în ordinea acceptarii în cadrul programului.

finante-afacereConform noului sistem, ajutoarele de minimis vor putea fi accesate de catre IMM-urile ce îndeplinesc o serie de conditii, între care: au o vechime de minimum 1 an, au anumite domenii de activitate (eligibile), obtin un punctaj de minimum 60 dintr-un maxim de 100 de puncte etc. Punctajul este împartit în patru mari categorii: categoria de IMM (maximul de puncte îl obtin microîntreprinderile); sectorul de activitate accesat (maximul de puncte se acorda pentru proiectele de productie); numarul de locuri de munca nou create prin proiect (maximul de 30 de puncte pentru 5 noi locuri de munca; se acorda un plus de 5 puncte daca unul dintre acestea este ocupat de un absolvent universitar promotia 2013); locatia proiectului (maximul de puncte pentru cele din mediul rural). Locurile de munca nou create trebuie mentinute timp de minimum 3 ani.
Depunerea proiectelor se va face online, sesiunea fiind deschisa timp de 10 zile; ulterior va avea loc evaluarea proiectelor, iar departajarea se va face în functie de punctaj.
Ajutorul de minimis poate fi de maximum 100.000 euro pentru o firma, iar finantarea trebuie directionata catre activele prevazute în proiect.

Cum se acorda ajutoarele

Procedura de acordare a ajutoarelor de minimis presupune parcurgerea mai multor etape. Astfel, conform ghidului, dupa înregistrarea online a formularului, se va depune sau transmite prin posta sau curier, la Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie din raza teritoriala a sediului social al întreprinderii, Cererea de acord pentru finantare însotita de documentele justificative. Dupa verificarea din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii a documentatiei anexate Cererii de acord pentru finantare si a veridicitatii si coerentei informatiilor înscrise în planul de investitii, corelarea situatiilor financiare cu planul de investitii, completarea explicita si cu detalii a tuturor componentelor Planului de investitii (art. 3 alin. 4 din Procedura), inclusiv a legaturii directe a activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza Schema, concordanta între codul CAEN pe care se acceseaza si activitatile propuse în planul de investitii  si a documentelor justificative se va solutiona cererea de acord pentru finantare.
Solutionarea cererii se va face cu emiterea unui Acord pentru finantare – Unitatile de Implementare vor transmite solicitantilor admisi din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii, veridicitatii si conformitatii informatiilor înscrise în planul de investitii, inclusiv a legaturii activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza si concordanta cu formularul de înscriere online, o scrisoare de aprobare a proiectului din punct de vedere administrativ si a eligibilitatii, semnata si stampilata de seful OTIMMC – sau cu emiterea unei Scrisori de respingere a Cererii de acord pentru finantare, în cazul în care nu sunt respectate prevederile din HG nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, Ghidul solicitantului – din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii, veridicitatii si conformitatii informatiilor înscrise în planul de investitii, inclusiv a legaturii activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza si concordanta cu formularul de înscriere online.  Unitatile de Implementare vor transmite solicitantilor respinsi o scrisoare de respingere, semnata si stampilata de seful OTIMMC.
Dupa caz, OTIMMC poate solicita clarificari solicitantului în termen de 10 zile lucratoare de la transmiterea cererii.
În urma primirii Scrisorii pentru semnarea Acordului pentru finantare si a semnarii acestuia se poate demara investitia, care se poate realiza total sau partial. Ulterior se solicita plata ajutorului de minimis aferent cheltuielilor eligibile efectuate, conform prevederilor Acordului pentru finantare.
Reprezentantii OTIMMC vor verifica la fata locului efectuarea cheltuielilor eligibile si se va face plata ajutorului de minimis.
Investitia trebuie mentinuta pe o perioada de trei ani de la finalizare. În cazul nerespectarii prevederilor HG nr. 274/2013 cu modificarile si completarile ulterioare Acordul pentru finantare poate fi revocat si se va trece la recuperarea corespunzatoare a ajutorului de minimis platit. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie