Proiectul de revizuire a Constitutiei va fi rediscutat. Vezi amendamentele care vor fi eliminate

 

Unele din prevederile initiale din proiectul de revizuire a Constitutiei urmeaza sa fie rediscutate, amendate sau chiar eliminate în urma observatiilor Comisiei de la Venetia si Consiliului Legislativ, în unele cazuri fiind vorba despre elemente esentiale, potrivit unui document obtinut de MEDIAFAX.

ConstitutiaÎn sedinta de luni a Comisiei de revizuire a Constitutiei ar urma sa fie analizate amendamentele care au reiesit din observatiile Comisiei de la Venetia si ale Consiliului Legislativ. Documentul de 120 de pagini, obtinut de MEDIAFAX, cuprinde punctual modificarile la care membrii Comisiei de revizuire ar putea renunta ori care trebuie rediscutate.

Unul dintre principalele amendamente priveste renuntarea la ideea definirii celor trei puteri în stat prin eliminarea sefului statului din puterea executiva.

„Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Înalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti”, este textul pe care membrii Comisiei de revizuire îsi propun sa îl elimine. Justificarea este data de observatiile facute de Comisia de la Venetia, dar si de Consiliul Legislativ.

Astfel, alineatul 4 al articolului 1 din Constitutie ar urma sa ramâna în forma actuala: „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – în cadrul democratiei constitutionale”.

De asemenea, se propune eliminarea prevederilor initiale adoptate în Comisia de revizuire prin care se reglementa explicit în Constitutie ca România este stat membru al UE si al NATO.

În plus, un alt amendament propune eliminarea textului introdus anterior privind simbolurile nationale ale minoritatilor: „Minoritatile nationale îsi pot folosi în mod liber, în spatiu public si privat, propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica si religioasa”.

Totodata, se propune renuntarea la textul potrivit caruia „cetatenii români se nasc si traiesc liberi, se bucura de drepturile si libertatile garantate si stabilite prin Constitutie si alte legi si au obligatiile prevazute de acestea”. În acest caz ar ramâne în vigoare actualul text al legii fundamentale: „Cetatenii beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea”. În motivul invocat, preluat din observatiile Consiliului Legislativ, se precizeaza ca modificarea propusa ar putea sa conduca la interpretarea potrivit careia persoanelor care nu detin cetatenia româna nu le-ar fi recunoscut acest drept.

Un alt text propus pentru eliminare, în urma observatiilor Comisiei de la Venetia si ale Consiliului Legislativ, este cel potrivit caruia „este interzisa folosirea probelor obtinute ilegal” în cadrul unei cercetari judiciare.

Erorile judiciare trebuie clarificate în Constitutie, în cazul magistratilor care produc prejudicii

De asemenea, comisia ar urma sa revina asupra prevederii conform carei statul îsi poate exercita dreptul de regres împotriva judecatorilor pentru prejudicii cauzate prin erori judiciare:

„Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita în conditiile legii si nu înlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Statul exercita dreptul de regres, în conditiile legii”, este textul pe care membrii comisiei trebuie sa-l reanalizeze.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie