Gigi Becali, amendat de Consiliul Concurentei, pentru ca nu a notificat preluarea controlului companiei de constructii Arcom Bucuresti

 

Consiliul Concurentei l-a sanctionat pe omul de afaceri Gigi Becali cu o amenda de 183.526 lei pentru ca nu a notificat preluarea controlului companiei de constructii Arcom Bucuresti.

consiliul concurenteiGigi Becali a cumparat, în 2008, 71,5% din actiunile Arcom prin mai multe tranzactii succesive, dar nu a notificat autoritatea de concurenta cu privire la operatiune.

„Cuantumul amenzii reprezinta 1% din cifra de afaceri a firmelor controlate de Becali la nivelul anului 2012. Aceasta amenda este printre sanctiunile de nivel redus, ne-am dus la 1%, minimul legal fiind de 0,5% „, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, într-o întâlnire cu presa.

Sanctiunea fost comunicata, iar Becali are la dispozitie 30 de zile pentru a decide daca o plateste sau o contesta în instanta, a mentionat Chiritoiu.

„Potrivit legislatiei în vigoare este interzisa punerea în aplicare a unei concentrari economice înainte de a fi notificata si de a obtine autorizarea Consiliului Concurentei. Cumparatorul nu poate lua decizii privind compania achizitionata, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenta activitatea companiei, încheierea unor contracte, vânzarea activelor, restructurarea companiei înainte ca autoritatea de concurenta sa analizeze operatiunea din punct de vedere al legislatiei în domeniu”, se arata într-un comunicat al Consiliului Concurentei.

În urma investigatiei declansate în 2012, Consiliul Concurentei a constatat ca dupa dobândirea controlului asupra Arcom Bucuresti, si implicit asupra companiilor controlate de aceasta, Becali si-a exercitat drepturile de vot aferente participatiei achizitionate în cadrul Adunarilor Generale Extraordinare/Ordinare ale Actionarilor companiei, în acest fel încalcând regulile privind controlul fuziunilor si achizitiilor.

Conform Legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute în acest act normativ.

Arcom Bucuresti, fosta Antrepriza Româna de Constructii Montaj, a fost înfiintata în anul 1969 si are activitati în urmatoare domenii: executia de lucrari de constructii, producerea si comercializarea materialelor de constructii si instalatii, realizarea si montajul confectiilor metalice, extragerea produselor de balastiera, executarea lucrarilor de terasamente, închiriearea de utilaje de constructii.

Becali are de executat o pedeapsa de trei ani si jumatate de închisoare, dupa ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, în dosarul „Valiza” si în cel al sechestrarii celor care i-au furat masina. Ioan Dornescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie