Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM, vrea ca politicienii sa inceteze cu imixtiunile la adresa independentei Justitiei
Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), le cere tuturor politicienilor sa inceteze cu imixtiunile la adresa independentei Justitiei, in contextul in care Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei Europene, publicat miercuri, „sanctioneaza, practic, Romania, din aceasta perspectiva”.
Dumbrava a declarat miercuri, la Timisoara, ca membrii CSM sunt deranjati de declaratiile si atacurile politicienilor la adresa independentei Justitiei, scrie Agerpres.
„Sigur, pot sa existe discutii asupra eficientei actului de justitie — si acest lucru trebuie sa ni-l impunem noi insine (magistratii, n.r.), in primul rand, sa eficientizam actul de justitie — dar nu la adresa independentei Justitiei. Am atras atentia in mod public si iata ca raportul MCV publicat astazi de Comisia Europeana, sanctioneaza, practic, Romania din aceasta perspectiva”, a spus magistratul, potrivit sursei citate.
In plus, el a reamintit ca, in urma cu o saptamana, a avut o pozitie foarte clara in ceea ce priveste declaratiile unor politicieni la adresa unei condamnari pentru infractiuni de drept comun.
„Mai avem si joi un alt raport, care va viza alti politicieni, care se refera la telefoanele date la procurorul general. Eu, ca membru al CSM, le cer tuturor politicienilor sa inceteze cu astfel de imixtiuni la adresa independentei Justitiei”, a subliniat Horatius Dumbrava, adaugand ca insasi Comisia Europeana vorbeste despre sanctiunile care trebuie gasite privind politicienii, fie ca sunt din Legislativ sau din Executiv, care ataca Justitia prin declaratiile pe care le fac, indiferent din ce zona politica fac parte.
In alta ordine de idei, fostul presedinte al CSM a declarat ca numarul de sanctiuni aplicate magistratilor in anul 2013 a fost mai mare decat cel din anul precedent, care este de ordinul zecilor.
„E de subliniat ca a crescut numarul sanctiunilor cu excludere al judecatorilor din magistratura, pe diferite abateri disciplinare; a crescut si numarul de judecatori carora li s-a dat aviz de arestare preventiva, din pacate”, a afirmat judecatorul.
Nu in ultimul rand, el a mentionat foarte buna colaborare cu Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu ANI, pe componentele de judecata, respectiv, de integritate, si cu Ministerul Justitiei.
Totodata, Horatius Dumbrava considera ca relatia cu Parlamentul a ajuns, la un moment dat, in impas, in luna decembrie 2013, dar si-a exprimat speranta ca momentul a fost depasit de ambele parti.
„Este nevoie de o relatie. Sigur, fiecare putere constituita in stat are atributii specifice, dar totusi, aceasta separatie nu inseamna autism; trebuie sa existe o cooperare, inclusiv in ceea ce priveste avizul unor anchete”, a explicat el. Rodica Buliga, magistrati.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!