Gheorghe Codreanu, presedinte Tribunalul Suceava: Cadrul legislativ cu privire la mediere trebuie imbunatatit

 

In cadrul Seminarului „Ziua europeana a medierii”, organizat la Suceava, Gheorghe Codreanu, presedinte Tribunalul Suceava, a dezbatut tema „Medierea in mica reforma a justitiei”.

Suceava- Gheorghe CodreanGheorghe Codreanu a sustinut ca Legea medierii nu functioneaza la nivelul scontat, in comparatie cu alte tari unde functioneaza mult mai bine, reglementarea institutiei medierii si seriozitatea celor care aplica legea, fiind puncte definitorii in reusita procedurii medierii.

Dezinteresul pentru mediere, spune Gheorghe Codreanu, vine in contextul in care legiuitorul a ales o formula nepotrivita: „Inca de la aparitia Legii medierii 192/2006, medierea nu fost privita cu suficienta seriozitate. Cred ca chiar daca prin Legea 202/2010, s-au adus anumite modificari, medierea nu este obligatorie pentru parti, iar de aici cred eu ca vine dezinteresul partilor pentru mediere. Cand spui din start intr-o lege ca nu e obligatorie, oamenii nu o vor lua in seama. Eu m-as fi exprimat altfel, as fi spus ca partile sa fie obligate sa urmareasca stingerea conflictului prin mediere. Deci consider ca la nereusita medierii a contribuit formula nepotrivita pe care legiuitorul a ales-o.”

Exista doi factori importanti care au impiedicat procedura medierii sa aiba succesul scontat, si anume: reglementarile lipsite de sanctiuni eficiente si increderea.

„Cadrul legislativ trebuie imbunatatit, obligativitatea sedintei de informare cu privire la avantajele medierii, ar trebui sa se aplice pentru ambele parti, nu doar pentru reclamant. Trebuie sa intelegem ca orice libertate presupune un echilibru intre interesele individului si statului sau ale celorlalti.” a spus presedintele Tribunalului Suceava.

Referitor la incredere, Gheorghe Codreanu, a afirmat ca de multe ori nu se ajunge la un acord, pentru ca partile sau nu cunosc institutia medierii, sau inca nu au incredere in aceasta institutie.

„Institutia medierii trebuie sa se indrepte spre forme de informare pentru justitiabili, pentru cetateni, care sa ajunga sa cunoasca existenta medierii si mai ales beneficiile ei” a mai spus Gheorghe Codreanu, presedintele Tribunalului Suceava.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Constantin Vasile Grosu - mediator spune:

    http://www.juridice.ro/304477/bilantul-medierii-sub-1-din-toate-cazurile-din-uniunea-europeana.html

    http://www.medierenet.ro/2014/01/23/gheorghe-codreanu-presedinte-tribunalul-suceava-cadrul-legislativ-cu-privire-la-mediere-trebuie-imbunatatit/#.UuSpARCYuM9

    “Studiul a fost contractat si realizat de echipa condusa de Profesorul Giuseppe De Paolo de la Universitatea Hamline din SUA si Presedinte al centrului din Italia ADR Center – membru al JAMS International, in vederea evaluarii impactului directivei cu privire la mediere cu o analiza aprofundata a anumitor sisteme nationale.”

    Profesorul Giuseppe De Paolo de la Universitatea Hamline din SUA si Presedintele centrului din Italia ADR Center – membru al JAMS International au spus, citez:

    “Singurele masuri care s-au dovedit utile in generarea de medieri sunt o combinatie intre sedintele de informare obligatorii, obligativitatea medierii in anumite categorii de cazuri si obligativitatea medierii in cazuri specifice cu posibilitatea retragerii (opt-out).
    ….. Nu este de neglijat faptul ca singura tara membra a UE cu peste 200 000 de medieri pe an, Italia, a inregistrat aceasta crestere atunci cand medierea a devenit conditie obligatorie ce preceda intentarea procesului in instanta, doar pentru anumite cauze. Aceasta legatura directa este confirmata totodata de ceea ce s-a intamplat in perioada cand medierea a incetat sa fie obligatorie in Italia, anume octombrie 2012 – septembrie 2013, cand numarul de medieri atat obligatorii, cat si voluntare a scazut la un numar extrem de modest. Doar ulterior au crescut din nou semnificativ, atunci cand prevederile obligatorii au fost reintroduse.”

    In studiu se arata, citez: “art. 5 al directivei permite statelor membre sa introduca elemente obligatorii ale medierii, inclusiv sanctiuni, …”, iar d-ul procuror si d-ul judecator spun ca legea 192/2006 nu este functionala, adica nu este utila in generare de medieri, asa cum releva si studiul ….

    Mediatorii trebuie sa inteleaga ca legea 192/2006 trebuie modificata si in propunerilor mele (propuneri pe care le-am facut in urma unui studiu de piata in calitatea mea si de specialist in marketing)si pe care le promovez de circa 3 ani in mod constant si neobosit pe toate saiturile de spacialitate, inclusiv Consiliu de Madiere. Studiul comandat de Parlamentul European releva exact aceste aspecte.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie