Contract pe perioada determinata. Poti beneficia de somaj?

 

Dreptul la indemnizatia de somaj, legiferat prin Legea nr. 76/2002 (actualizata), este acordat persoanelor care îndeplinesc cel putin patru conditii generale:

someri• stagiu de cotizare de cel putin 12 luni în ultimele 24 de luni înainte de data cererii de înregistrare ca somer;
• nu realizeaza venituri sau veniturile realizate sunt mai mici decat valoarea Indicatorului Social de Referinta (ISR), care este, în ianuarie 2014, de 500 de lei;
• nu îndeplinesc criteriile pentru a se putea pensiona;
• sunt înregistrate la agentia pentru ocuparea fortei de munca în a carei raza teritoriala au domiciliul/resedinta, daca ultimul loc de munca a fost în acea localitate sau acolo au realizat venituri.

La acestea se adauga o serie de conditii specifice fiecarui asigurat care are dreptul si solicita indemnizatie de somaj.

În cazul în care s-a încheiat un contract individual de munca pe perioada determinata, salariatul poate beneficia de indemnizatie de somaj la expirarea acestuia, daca respecta câteva conditii:

• în ultimele 24 de luni anterioare înregistrarii ca somer a avut un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni. Deci, timp de minimum 12 luni a cotizat la bugetul asigurarilor de somaj prin contract de munca cu norma întreaga, concediu crestere copil sau pensie de invaliditate cu obtinerea ulterioara a capacitatii de munca si încheierea contractului pe perioada determinata în ultimele 24 de luni.
• s-a înregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca în termen de zece zile de la data la care contractul de munca pe perioada determinata a expirat.

Perioada pentru care persoana în cauza beneficiaza de ajutor de somaj depinde de durata de cotizare, la fel si valoarea acestui ajutor, conform Legii nr. 76/2002 (actualizata):

a) sase luni, pentru stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) noua luni, pentru stagiu de cotizare de cel putin cinci ani;
c) 12 luni, pentru stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Valoarea indemnizatiei de somaj acordata lunar se stabileste în functie de stagiul de cotizare:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta în vigoare la data stabilirii acestuia (ISR = 500 lei în ianuarie 2014), stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) la suma prevazuta la punctul a) se adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate (în functie de perioada de cotizare) asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Cum se procedeaza cu concediul medical daca expira contractul de munca

Daca salariatul cu contract pe perioada determinata are un concediu medical acordat anterior datei de expirare a contractului si afectiunea se prelungeste si dupa aceasta data, solutia legala este de a solicita medicului doua certificate de incapacitate de munca, astfel:

• un prim certificat medical care va fi depus la angajator din momentul producerii incapacitatii si pâna la data de expirare a contractului de munca pe perioada determinata;
• un al doilea certificat medical care va fi depus la agentia pentru ocuparea fortei de munca în a carei raza teritoriala au domiciliul/resedinta, daca ultimul loc de munca a fost în acea localitate sau acolo a realizat venituri.

Atentie! Pentru ca al doilea certificat de incapacitate de munca sa poata fi depus la agentia pentru ocuparea fortei de munca, persoana în cauza trebuie sa aiba deja pregatite si sa si depuna cererea de înregistrare ca somer si dosarul cu actele necesare în aceeasi zi. Smartree Consulting, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie