Mark Gray: Bilantul institutiilor-cheie din domeniul judiciar si in materie de integritate a ramas pozitiv, in ciuda unor circumstante uneori dificile

 

România a facut progrese în numeroase domenii, de la ultimul raport în cadrul MCV, a declarat miercuri, la Bruxelles, purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

Mark Grey‘Bilantul institutiilor-cheie din domeniul judiciar si în materie de integritate a ramas pozitiv, în ciuda unor circumstante uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificari legislative necesare si îndelung asteptate, iar spiritul de cooperare dintre institutiile judiciare si Ministerul Justitiei contribuie la solutionarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situatia a beneficiat de atmosfera mai calma din punct de vedere politic din ultimii ani’, a spus Mark Gray, care a prezentat ultimul raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Purtatorul de cuvânt al executivului comunitar a adaugat ca, cu toate acestea, persista preocuparile legate de independenta sistemului judiciar si sunt multe exemple de rezistenta la masurile în materie de integritate si anticoruptie.

Modificarea expeditiva si netransparenta a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generala, fiind privita ca o atingere adusa sistemului de combatere a coruptiei si de promovare a integritatii, chiar daca Curtea Constitutionala a demonstrat functionarea sistemului de control si echilibru, declarând aceasta modificare neconstitutionala.

În ceea ce priveste capitolul important al numirilor în posturi-cheie, avem o imagine de ansamblu mixta, anumite proceduri derulându-se în mod deschis, transparent si pe baza meritelor, în timp ce altele pot face obiectul unor critici din motive legate de interferente politice. În ansamblu, imaginea are consecinte asupra masurii în care procesul de reforma din România poate fi considerat durabil, iar evolutiile pozitive – ireversibile.

„În mare, imaginea pe ansamblu arata ca se poate sa avem niste evolutii pozitive si durabile. Ideea este sa se continue pe aceasta cale”, a completat purtatorul de cuvânt al CE.

Raportul MCV contine mai multe recomandari specifice pentru viitor, una dintre acestea referindu-se la codul de conduita pentru parlamentari care trebuie sa includa niste dispozitii cheie astfel încât acestia sa respecte independenta justitiei si sa indiferent de ce modificari se vor aduce Constitutiei României.

De asemenea, România ar trebui sa adopte masuri legislative de respectare a sistemului judiciar si sa se asigure ca nu exista exceptii în legea privind conflictul de interese si a averii nejustificate.

Comisia invita România sa continue si sa consolideze progresele realizate în ceea ce priveste recomandarile sale în materie de reforma a sistemului judiciar, de integritate si de lupta împotriva coruptiei. Urmatorul raport va fi publicat peste aproximativ un an.(trimis special: Catalina Matei, editor: Mariana Ionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie