Fosta directoare a Colegiului Tehnic „Andrei Saguna” din Oradea, Antiana Lung, in atentia procurorilor pentru delapidare

 

Fosta directoare a Colegiului Tehnic „Andrei Saguna” din Oradea, Antiana Lung, a ajuns in atentia procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea. Procurorii au format dosar de cercetare penala pentru delapidare pe numele fostei directoare, careia i se imputa suma de 57.703 lei si 672 de euro. Conducerea Colegiului Tehnic „Andrei Saguna” si cea a Inspectoratului Scolar Judetean Bihor au depus plangeri penale impotriva Antianei Lung.

colegiul tehnic andrei saguna oradeaMai precis, in cursul lunii noiembrie 2013, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bihor si-a trimis auditorii financiari interni in control la Colegiul Tehnic „Andrei Saguna” din Oradea, perioada verificata de acestia fiind 1 septembrie 2009 – 1 septembrie 2013. Auditorii ISJ au constatat ca fosta directoare a Colegiului a achizitionat, pentru sine, din banii scolii, telefoane mobile ultra performante, laptopuri si sisteme de supraveghere video, senzori antiefractie, detectoare de fum si alarma de incendiu. La controlul efectuat de auditori, bunurile nu au fost gasite la unitatea de invatamant.

„Au fost inregistrate doua plangeri penale impotriva fostei directoare a Colegiului Tehnic «Andrei Saguna», una formulata din partea Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, iar cealalta de conducerea unitatii de invatamant. Am format un singur dosar. S-au intocmit actele premergatoare cercetarii penale. Vor trebui facute verificari. Avand in vedere faptul ca exista o constatare a auditorilor, va fi mai usor”, a declarat procurorul Gheorghe Vidican, seful Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.

Claudiu Damian, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, spune ca fostei directoare a Colegiului „Andrei Saguna” i se imputa suma de 57.703 lei si 672 de euro.

„Am pus la dispozitia procurorilor raportul de audit. Urmeaza ca acestia sa stabileasca care sunt persoanele vinovate”, a declarat Claudiu Damian.

Achizitii in folos personal

Concret, Antiana Lung este acuzata ca a achizitionat 20 de sisteme de supraveghere video, zece senzori antiefractie, cinci detectoare de fum si alarma incendiu, doua laptopuri Intel PCD de 15, 4 – 250 MB, HDD, DVDRW, 1 GBRAM, si sase telefoane mobile, pe care auditorii, in timpul controlului, nu le-au gasit la unitatea de invatamant.

„Pe langa aceste bunuri achizitionate, dar inexistente faptic la unitatea de invatamant, s-a evidentiat si lipsa din evidentele contabile a inscrisurilor privind studiul de fezabilitate si devize de lucrari privind montarea acestor bunuri. Toate aceste bunuri au fost achizitionate ca urmare a incheierii, in perioada 01.10.2009 – 12. 10. 2009, de catre fosta directoare a institutiei Lung (fosta Man) Antiana a unor contracte de actizitii publice. Cele doua laptopuri au fost predate cu proces verbal doamnei Antiana Lung, dar au fost casate, fara a se fi implinit termenul de casare prevazut de lege, de patru ani, si fara ca bunurile declarate casate sa existe la unitatea de invatamant. Tot in nota de constatare a auditorilor ISJ au fost evidentiate si alte lipsuri, cum ar fi patru bucati de telefoane din cele sase achizitionate (1 bucata „Samsung Galaxy S III”, 1 bucata „Apple Iphone 5 16 GB”, 3 bucati „Apple Iphone 5”, 1 bucata „Apple Iphone 5”) predate cu proces verbal doamnei Antiana Lung si doua bucati stick usb internet. Aceste telefoane mobile si stick-uri usb internet au fost achizitionate in perioada 23.02.2010 – 12.08.2013, prin contracte incheiate de Antiana Lung in sistem de rate, desi era interzisa aceasta forma de achizitie prin OUG 37/2008. Achizitia acestor telefoane (care nu se afla la unitatea pe care o reprezint) implica in plus plata unor abonamente lunare substantiale pentru unitatea de invatamant”, a aratat Razvan Vonea, actualul director al Colegiului Tehnic „Andrei Saguna”.

Achizitii directe

Acesta precizeaza ca, pana la preluarea conducerii, unitatea de invatamant nu era inregistrata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), desi legea prevede acest lucru.

„Tot ce s-a cumparat s-a facut pe achizitii directe. S-au cheltuit zeci de milioane pe manopere. S-au facturat chestiuni care nu se pot cuantifica. I-am facut in scris nota sa predea telefoanele, dar a refuzat sa semneze hotararea Consiliului de Administratie. Am chemat-o in Consiliul de Administratie sa-si spuna punctul de vedere. I-am facut convocator, dar refuza sa semneze si sa vina. Si-a luat concediu medical. Am cerut organelor de specialitate sa cerceteze cazul si sa ne spuna cine este vinovat si prejudiciul exact. Nu ne lipsea circ, dar vrem ca lucrurile sa fie clare si sa mergem cu scoala mai departe asa cum trebuie”, a mai spus Razvan Vonea. Crina Dobocan, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

2 comentarii

  1. cunoscut spune:

    Nu am nimic cu nimeni, dar mi se pare strigator la cer sa faca cineva asa ceva cu banii publici. E nevoie de atatea in tara asta, dar se pare ca pe unii nu.i satura Domnu de averi. Doamna Man, fosta profesoara in Beius, a venit in Oradea si in scurt timp si.a facut averi, din bani publici. Ce frumos si rapid isi depasesc unii conditia :))

  2. cunoscut spune:

    Oare de aia o fi divortat, revenit la numele de fata? Credea ca I se va pierde urma?

Adaugă părerea ta


 

Distribuie