Reglementarile fiscale din toate tarile membre, examinate de Comisia Europeana

 

Comisia Europeana a anuntat, luni, ca vor fi examinate reglementarile fiscale din toate tarile membre pentru a se asigura ca cetatenii europeni mobili nu sunt discriminati de sistemele de taxare, se arata într-un comunicat al institutiei.

comisia europeana1Potrivit CE, mobilitatea lucratorilor a fost identificata ca fiind unul dintre factorii esentiali care pot stimula cresterea economica si ocuparea fortei de munca în Europa. Astfel, se estimeaza ca PIB-­ul tarilor UE-15 a crescut cu aproximativ 1 % pe termen lung, ca rezultat al mobilitatii care a urmat celor doua valuri de extindere: 2004 si 2007.

„Cu toate acestea, obstacolele fiscale constituie în continuare unul dintre factorii principali care îi descurajeaza pe cetatenii UE sa plece din statul lor de origine pentru a-si cauta un loc de munca într-un alt stat membru. Obstacolele fiscale pot aparea fie în statul de origine, fie în noul stat de resedinta”, potrivit sursei citate.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, Comisia va efectua „o evaluare detaliata a regimurilor fiscale ale statelor membre, pentru a stabili daca ele genereaza dezavantaje pentru cetatenii mobili din IE”. În cazul în care se va constata existenta unor discriminari sau a unor încalcari ale libertatilor fundamentale ale UE, Comisia le va semnala autoritatilor nationale si va insista sa se efectueze modificarile necesare. Daca problemele persista, Comisia va declansa împotriva statelor membre în cauza procedurile de rigoare ca urmare a constatarii neîndeplinirii obligatiilor.

„Reglementarile UE sunt clare: toti cetatenii UE trebuie sa fie tratati în mod egal în cadrul Pietei Unice. Nu pot exista discriminari, iar dreptul lucratorilor la libera circulatie nu trebuie compromis. Este datoria noastra fata de cetateni sa asiguram faptul ca aceste principii sunt reflectate în practica, în toate reglementarile fiscale ale statelor membre”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.

Executivul european va examina si va evalua daca cetatenii UE care au resedinta într-un alt stat membru decât cel din care provin sunt „penalizati si impozitati mai sever ca urmare a mobilitatii lor”, fie în tara de origine, fie în cea în care au ales sa se mute.

Conform CE, cetatenii europeni pot fi dezavantajati fiscal din cauza locului unde se afla investitiile sau activele lor, a locului unde afla contribuabilul sau din cauza simplei schimbari a resedintei, în ceea ce priveste contributiile la schemele de pensii, primirea pensiilor sau transferul pensiilor si a capitalului aferent asigurarii de viata. Dezavantajati fiscal pot fi si cetatenii care desfasoara activitati independente în alt stat. Totodata, în unele situatii muncitorilor mobili li se refuza aplicarea unor deduceri fiscale sau a unor avantaje fiscale.

Tinând cont de aceste aspecte, Comisia va examina situatiile mai multor categorii diferite de cetateni UE: muncitori, persoane care desfasoara activitati independente sau pensionari.

Printre propunerile lansate pâna acum de Comisie pentru a facilita mobilitatea europenilor se numara si eliminarea dublei impozitari. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie