Ludwik Sobolewski: Titluri de stat accesibile micilor investitori, ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti

 

Titlurile de stat emise la preturi rezonabile, accesibile micilor investitori ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, reporterului ECONOMICA.NET. Guvernele României au ignorat cu tenacitate finantarea proiectelor sale de investitii prin oferta publica de obligatiuni de stat. Au invocat costul superior oferteler private dedicate marilor investitori.

Ludwik Sobolewski„Ne intereseaza sa listam o emisiune de titluri de stat accesibile pentru investitorii mici. Am avut discutii preliminare, neoficiale, cu reprezentanti ai Guvernului. Sper sa continuam colaborarea si în aceasta directie si sunt optimist”, a raspuns Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, unei întrebari a ECONOMICA.NET.

Oficialul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a raspuns cu ocazia listarii, joi, la Bursa, a obligatiunilor Transelectrica (TEL18), care au fost vândute exclusiv investitorilor de mare calibru.

ECONOMICA.NET a întrebat de ce Transelectrica nu a dorit o oferta deschisa si micilor investitori, preferând ca titlruile respective sa nu aiba lichiditate. Nu s-a înregistrat nici o  tranzactie pâna acum, inclusiv din cauza dedicatiei emisiunii  pentru mari investitori care sunt mai dispusi sa tezaurizeze titlurile.

La fel, cu o valoare nominala de 10.000 de lei / titlu, obligatiunile guvernamentale listate la BVB sunt prea scumpe pentru micii investitori.

Analistii si brokerii consultati de ECONOMICA.NET au confirmat succesul unei emisiuni de titluri de stat ieftine, de câteva miliarde de lei, pentru declansarea constructiei unui segment de autostrada  esential pentru dezvoltarea României.

Un exemplu ar fi tronsonul Pitesti-Sibiu, fara de care Renault ar putea sa-si reduca drastic activitatea la Dacia. Guvernul a amânat fara termen Autostrada Pitesti Sibiu, pentru ca ar fi prea scumpa (3,2 miliarde de euro).

„Cred ca populatia s-ar îngramadi sa achizitioneze titluri de stat pentru finantarea autostrazilor”, spunea asta primavara un broker pentru ECONOMICA.NET.

Oficialii guvernamentali au invocat mereu costul mai mare al unor astfel de oferte publice. Este, într-adevar, nevoie de eforturi mai mari, ca sa atragi acelasi miliard de lei, vânzând titluri de 100 de lei bucata,  sau de 1.000 de lei, pentru populatie, mai mari decât în cazul vânzarii de titluri de 10.000, destinarte bancilor si fondurilor de investitie.

„Nu cred ca pot exista costuri prea ridicate pentru astfel de emisiuni, în special daca ele sunt asimilate ca risc titlurilor de stat, iar bancile cu siguranta au tot interesul sa distribuie si chiar sa participe la astfel de oferte”, tragea concluzia un administrator de fonduri. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie