Copiii ale caror drepturi au fost incalcate, vor putea depune plangeri direct la comitetele ONU

 

Copiii ale caror drepturi au fost încalcate vor putea sa depuna o plângere pe lânga un comitet specializat al ONU, potrivit unui comunicat difuzat de organizatia internationala, preluat de Agentia France-Presse.

ONUAl treilea protocol facultativ la Conventia ONU privind drepturile copilului, care va intra în vigoare în aprilie, a stabilit o procedura de comunicare si protejeaza în mod expres dreptul copiilor la o cale de recurs în caz de încalcare a drepturilor lor.

Acest protocol trebuie sa fie ratificat de cel putin zece state. Costa Rica va deveni al zecelea semnatar, marti, la New York. Potrivit textului, copiii vor putea sa depuna plângeri individual sau în grupuri vizând încalcari ale drepturilor lor, în termenii Conventiei privind drepturile copilului si în baza protocolului privind copiii în conflictele armate, cel privind vânzarea de copii precum si folosirea copiiilor în prostitutie si pornografie.

Comitetul pentru drepturile copilului, format din 18 experti în drepturile omului, poate lua masuri masuri pentru protejarea copiilor care depun plângeri împotriva unor eventuale represalii, cerând statului în cauza sa adopte masuri provizorii în apararea respectivului copil sau grup de copii.

Totusi, numai copiii din tarile ale caror guverne au ratificat protocolul facultativ ce stabileste o procedura de comunicare pot depune o plângere pe lânga comitet. Tarile care au ratificat al treilea protocol facultativ sunt: Albania, Germania, Bolivia, Spania, Gabon, Muntenegru, Portugalia, Slovacia, Thailanda si Costa Rica. legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie