Daniela Oprescu, KPMG: Latul in jurul marilor averi se strange

 

Latul în jurul marilor averi se strânge pentru ca guvernele, în cautare de venituri bugetare, prefera sa se concentreze pe contribuabilii cu venituri mai mari, iar Fiscul urmareste si câstigurile din strainatate, a declarat Daniela Oprescu, director, International Executive Services la firma de audit si consultanta KPMG România.

Avere1Odata ce majoritatea tarilor si paradisurilor fiscale introduc schimbul automat de informatii privind veniturile obtinute de rezidenti din strainatate, România (Fiscul-n.red.) va primi „pe tava“ astfel de informatii fara sa faca niciun efort, a mai spus ea. Guvernul a decis sa initieze actiuni de verificare a documentelor pentru 30 de persoane cu mari averi, suspectate ca au depasit „riscul minim acceptat“ prin neplata impozitelor, dupa ce a pornit initial de la un grup de peste 300 de persoane banuite ca s-au sustras de la plata taxelor la buget. Pâna acum nu au aparut informatii oficiale despre rezultatul acestor verificari.

Marile firme de audit si consultanta, inclusiv KPMG, au clienti care au primit notificari de la Fisc în problema controlului averilor mari.

În contextul intensificarii schimbului international de informatii, veniturile din strainatate ale românilor devin vizibile Fiscului local si se recomanda conformarea fiscala completa. „România are acord de schimb de informatii cu Guernsey si a început negocierile cu Insulele Bermude, considerate paradisuri fiscale. De la 1 ianuarie 2015, Lu­xem­burg introduce schimbul automat de informatii pentru dobânzi, iar Austria îsi reconsidera si ea pozitia prin prisma deciziei Luxemburgului. Se strânge latul în jurul marilor averi pentru ca guvernele în cautare de resurse bugetare prefera sa se concentreze pe 10 contribuabili cu venituri mai mari decât pe 1.000 cu câstiguri foarte mici“, a spus Daniela Oprescu, la conferinta Perspective în fiscalitate – 2014 organizata de KPMG în parteneriat cu ZF.

Informatiile vehiculate pâna acum indica faptul ca românii ar detine în strainatate în banci din Elvetia, Austria, Cipru sau din alte paradisuri fiscale  în jurul a 10-12 mld. euro, dar aceste cifre nu au fost confirmate de BNR sau Fisc. Claudia Medrega, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie