Cum iti poti schimba creditul ipotecar din valuta in lei?
Românii îsi vor putea schimba creditele ipotecare din valuta în lei, la cursul din ziua în care depun o solicitare în acest sens, fara a fi nevoiti sa refinanteze împrumuturile, cerere care poate fi refuzata de banca în situatia în care garantiile aduse de client se dovedesc insuficiente, scenariu plauzibil având în vedere prabusirea pietei imobiliare.
O directiva europeana în acest sens va intra în vigoare cel mai probabil în luna martie si va trebui transpusa în legislatia nationala în termen de doi ani. Conditiile punctuale în care se va putea face conversia urmeaza sa fie aprobate, în forma lor finala, în primavara.
„Consumatorul are dreptul de a converti creditul într-o valuta alternativa în anumite conditii”, se arata în textul actual al directivei, votat de Parlament la jumatatea lunii decembrie 2013.
Pe lânga eliminarea riscului valutar, noua legislatie va rezolva o serie de probleme tehnice pentru românii cu credite în valuta, sustine Bogdan Nica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
„Dupa ce va fi adoptata varianta definitiva va exista o perioada de transpunere în legislatia nationala. Am primit un draft, speram sa ramâne în linii mari asa. Directiva vine în sprijinul consumatorilor si rezolva câteva aspecte tehnice. Vine cu o procedura clara”, a declarat Nica pentru gândul, adaugând ca nu se poate pronunta în legatura cu normele de aplicare pâna la publicarea textului final.
Câti clienti mai au credite în valuta
Presedinte ANPC a precizat ca în prezent, la o banca medie, exista în jur de 2.000-3.000 de clienti cu credite în franci elvetieni sau în dolari, majoritatea acestor credite fiind luate în perioada 2007-2008.
„Sunt foarte multi consumatori care vin la noi cu o problema reala. Anumite lucruri din contractele de credit sunt clauze abuzive, dar exista în rândul rau platnicilor si dorinta de a profita. Noi nu vrem asta. S-a creat în perioada 2010-2011 o bâlbâiala. Legea 288 (pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori n.r.) a anihilat o parte dintre efectele OUG 50”, a aratat el.
Nica a precizat ca majoritatea cazurilor cu probleme provind din anii dinaintea crizei, când se acordau asa-numitele credite „cu buletinul”.
„Bancile sunt mult mai prudente, iar dorinta de creditare în rândul cetatenilor este mult mai mica. Pagubitii bancari sunt cei de acum câtiva ani de zile”, a spus presedintele ANPC.
Protectia Consumatorilor se va consulta si cu Ministerul Economiei care ar putea recomanda ca directiva sa fie extinsa si la agentii economici.
„Transpunerea trebuie sa fie minimala, dar se pot face reglementari suplimentare”, a aratat Nica.
Directiva urmeaza sa fie aprobata la întâlnirea ministrilor de Finante, Ecofin, care va avea loc pe 28 ianuarie. Ulterior, forma finala a textului se va afla pe masa parlamentarilor europeni, cel mai probabil în sesiunea plenara de la începutul lunii februarie, unde va fi semnata forma finala a documentului. Directiva urmeaza sa fie publicata apoi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si va intra efectiv în vigoare la 20 de zile dupa. Fiecare stat membru va avea la dispozitie doi ani pentru a transpune textul în legislatia nationala.
Cum pot scapa acum datornicii de un credit în valuta
La ora actuala, datornicii care vor sa scape de un credit în valuta trebuie sa faca o refinantare. Aceasta este tratata de banca similar acordarii unui credit nou. Principalul dezavantaj îl reprezinta faptul ca debitorii trebuie sa aduca garantii suplimentare deoarece valoarea imobilelor ipotecate pentru creditul în valuta a scazut drastic în ultimii ani.
„Acum se poate face doar prin refinantare. Procesul nu e foarte complicat. Problema e la francii elvetieni, la clientii care au luat credite în perioada 2007-2008 si care nu mai au garantiile acoperitoare. Valoarea acestora e la jumatate fata de soldul creditelor. Sunt foarte mici”, a explicat pentru gândul Anca Bidian, presedintele companiei de brokeraj Kiwi Finance.
Bidian sustine ca în multe situatii, conversia creditelor în moneda nationala nu este recomandata.
„Dobânzile la lei sunt mai mici, dar, vorbind de franci elvetieni, nu se justifica refinantarea. Socul a fost pe cursul valutar, dar dobânzile sunt foarte mici. Sunt clienti care psihologic vor sa scape de creditele în franci elvetieni, dar matematic nu se rezolva problema. Noi chiar nu am recomandat astfel de finantari”, a aratat ea, adaugând ca o refinantare este avantajoasa pentru clientii care au mai multe credite si vor sa le consolideze într-unul singur.
„Rata este la jumatate în unele cazuri”, a precizat Bidian.
Citeste mai departe pe gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!