Liviu Voinea: Taxa pe constructii speciale nu reprezinta o taxa noua, ci eliminarea unei exceptii

 

Taxa pe constructii speciale nu reprezinta o taxa noua, ci eliminarea unei exceptii, iar cei care nu vor transfera aceste costuri în factura vor câstiga cota de piata, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, sâmbata seara, la România TV.

liviu voinea‘Este normal ca orice este mijloc de productie sa fie impozitat. Noi nu am introdus o taxa noua, noi am eliminat o exceptie. De ce unii sa plateasca o taxa la mijlocul lor de productie si altii la mijlocul lor de productie, inclusiv stâlpii de electricitate, fara care nu pot sa ia bani de la consumatorul final, de ce sa nu plateasca? S-a eliminat o exceptie, nu s-a introdus o taxa. Veniturile care se încaseaza din eliminarea unei exceptii, adica a face aceleasi reguli pentru toata lumea, nu unii sa plateasca si altii nu, veniturile merg catre toti românii, în constructia de drumuri, în salarii, pensii’, a explicat Voinea.

În ceea ce priveste o posibila transferare a acestor costuri în facturi, ministrul delegat pentru buget a subliniat ca este concurenta de piata si cei care nu o vor face vor avea de câstigat.

‘Este concurenta în piata, nu trebuie sa aiba toti acelasi comportament. Cei care nu vor transfera aceste costuri în facturi (…) aceia vor câstiga cote de piata. Nu mai avem consumatori captivi, se pot transfera de la un operator la altul’, a explicat Voinea.

El a mentionat ca ‘eliminarea acestei exceptii’ a fost facuta de asemenea natura încât sa fie deductibila.

‘Taxa aceasta care se plateste se scoate din calculul bazei de impozitare pentru impozitul pe profit, deci se evita o dubla impozitare pentru companii. Ce pierd pe o parte câstiga pe alta parte.(…) Nu putem face comparatii, când avem 33% venituri în PIB si media europeana este de 47%…Nu putem avea nici cheltuieli corespunzatoare, mai ales când nu colectam ceea ce trebuie colectat’, a mai spus Voinea.

Guvernul a aprobat pe 14 noiembrie modificarea Codului Fiscal, care contine o serie de prevederi, printre care si introducerea impozitului pe constructiile speciale. Cota impozitului pe constructii speciale este de 1,5% din valoarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2014.

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat, pe 13 noiembrie 2013, ca impozitul pe constructiile speciale, „taxa pe stâlpi”, se va mentine la procentul de 1,5%, o estimare pesimista privind colectarea veniturilor din acest impozit fiind de 480-500 de milioane de lei.(AS-editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie