ICCJ va pronunta verdictul in dosarul de coruptie al Monicai Iacob Ridzi, in 27 ianuarie

 

ICCJ a finalizat, joi, dezbaterile în dosarul de coruptie al fostului ministru al Tineretului si Sportului Monica Ridzi si al altor directori din minister, dupa ce a ascultat pledoariile acuzarii si ale apararii, precum si ultimul cuvânt al inculpatilor.

ridziICCJ a stabilit sa dea o decizie în 27 ianuarie.

Completul de judecata, format din presedintele Iulian Dragomir si judecatorii Rodica Cosma si Francisca Vasile, a ascultat pledoariile apararii, dupa ce acuzarea a cerut pedepse cu executare pentru toti inculpatii din acest dosar, inclusiv pentru cel care a facut denunt la momentul demararii anchetei.

Avocatii au aratat ca toate procedurile reclamate de anchetatori au fost unele normale si ca faptele nu ar fi dovedite de probele aduse de DNA în cazul fostului ministru al Tineretului. Avocatul Monicai Ridzi a aratat ca aceasta si-a îndeplinit cu strictete sarcinile de serviciu prevazute în fisa postului si ca micile greseli pe care le-a facut ar fi fost cauzate de faptul ca structura guvernamentala era nou înfiintata.

Totodata, avocatul a aratat ca ministrul a fost mai mult decât îndreptatit sa organizeze Ziua Tineretului la acea vreme, întrucât exista inclusiv o Lege, 425/2004, care la articolul 1 prevede organizarea de evenimente pentru acea zi, precum si o ordonanta de urgenta a Guvernului ulterioara, ce stabileste ca Ministerul Tineretului si Sportului este structura care trebuie sa se ocupe de organizare.

În alta ordine de idei, apararea fostului ministru a aratat, referitor la acuzatiile de accesare fara drept a unor sisteme informatice, ca din probele anchetatorilor nu rezulta ca existau programe de securitate pe calculatoarele despre care anchetatorii DNA spun ca au fost accesate ilegal si ca, „mai mult, existau post-it-uri pe birou sau pe ecranele calculatoarelor, cu parolele puse pe ele”.

Astfel, avocatii Monicai Iacob Ridzi au cerut judecatorilor achitarea acesteia, pe motiv ca faptelor imputate le-ar lipsi unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Rând pe rând, avocatii celorlalti inculpati au demontat, punct cu punct, acuzatiile DNA si au cerut, de asemenea, achitarea celor pe care îi reprezinta.

În ultimul cuvânt, Ridzi le-a aratat judecatorilor ca tot ceea ce a facut a facut în mod legal, ca se considera nevinovata si ca ultimii ani au fost unii de „umilinta” pentru ea.

„Pâna la urma, cred ca dosarul trebuie sa stabileasca limitele si competentele aparatului ministerial. Am avut deplina încredere în competentele directorilor, respectiv a celor 266 de directori, si ale miilor de angajati ai ministerului. Am fost convinsa ca sunt profesionisti si de buna credinta. Nu am cerut vreodata vreunui angajat sa faca ceva nelegal. În schimb, am platit politic si personal pentru functia pe care am avut-o. Ne-am dori ca evenimentele de la 2 mai sa ramâna un reper pentru tineri peste ani si, de asemenea, ca traditia sa fie continuata si ele sa fie organizate în toata tara. Am intrat în politica de la 20 de ani si este evident ca scandalul acesta m-a darâmat. Va dati seama ca, atunci când esti ministru toti te cauta, toti vor sa-ti întinda o mâna, dar ma uit acum în jur si vad cine a ramas cu adevarat lânga mine în acesti ani de umilinta”, a spus ea, în fata judecatorilor.

Dupa ascultarea ultimului cuvânt, cei trei judecatori au ramas în pronuntare în acest caz, verdictul urmând sa fie dat în 27 ianuarie.

Decizia nu va fi una definitiva, ea putând fi atacata cu recurs.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi si alte 11 persoane au fost trimise în judecata în acest dosar în 3 mai 2011.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat si fost ministru al Tineretului si Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, este acuzata de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legatura cu fapte de coruptie în forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savârsita prin încalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie