Divortul la mediator – Costuri cu 95% mai mici decat in instanta, iar abordarea, mai eleganta

 

Anul 2013 a adus divorturi pe banda, atât în rândul vedetelor, cât si al românilor special obisnuiti. Desi au posibilitatea de a-si încheia socotelile amiabil, la notar sau la primarie, multi înca aleg sa-si spele rufele în tribunal. O tendinta începe sa devina însa divortul la mediator, mai elegant si mai ieftin.

mediere divortPeste 35.000 de români au divortat anul trecut, mai multi decât în 2012, când au fost pronuntate în jur de 31.000 de hotarâri. Cele mai invocate motive sunt infidelitatea, alcoolismul si violenta. Potrivit Institutului National de Statistica, dragostea dureaza, în medie, între cinci si noua ani, cele mai multe divorturi (aproape 8.000) survenind dupa acest interval.

Tribunalul, sansa de împacare?

Desi divorturile amiabile au fost mediatizate intens în ultimii ani, românii aleg în continuare judecata, mai ales atunci când la mijloc sunt si copii, si o avere la care niciunul nu e dispus sa renunte usor. Multi o fac si din razbunare, dar si în speranta ca, lungind procesul, îsi vor recâstiga partenerii. „Un proces cu partaj, cu custodie, dureaza cam doi ani, cu administrare de probe, declaratii, martori. Din experienta de avocat, când se ajunge în instanta, încarcatura emotionala a partilor e mare.

Încrâncenarea are legatura si cu alte relatii, extraconjugale, sau cu presiunea familiei. Una dintre parti spera ca divortul sa nu se produca si stie ca varianta instantei îi da un ragaz pentru recâstigarea partenerului. Sau asa poate face lucrurile mai dureroase pentru celalalt”, spune Zeno Sustac, vicepresedintele Consiliului de Mediere. Un divort clasic trece de 1.000 de lei, iar taxele cresc în functie de averea disputata.

Diferenta dintre notar si mediator

Cei care au stabilit de comun acord – modul în care îsi împart agoniserala, dar si aspecte legate de copii (custodie, pensie, orar de vizite), pot pune capat mariajului la notar sau la starea civila. Costurile sunt între 600 si 1.000 de lei. Cuplurile au avantajul confidentialitatii, pentru ca nu mai apar pe portalul instantelor, dar si al rapiditatii. Divortul e „pronuntat” în aproximativ 30 de zile. În aceste cazuri nu mai e nevoie de o hotarâre judecatoreasca.

O varianta relativ noua este cea a divortului la mediator, unde preturile sunt cu 95% mai mici decât cele ale unui proces, iar abordarea, mai eleganta. Cam 30% din totalul medierilor au ca obiect desfacerea casatoriilor, semn ca tot mai multi români încep sa aleaga aceasta varianta. „La mediator vin cuplurile care nu si-au stabilit clar termenii separarii, unde mai exista neîntelegeri. La notar au stabilit deja: copilul îmi ramâne mie, masina tie etc. Au clarificat aceste lucruri fara interventia unui tert specializat. Mediatorul are rolul de a discuta cu ei si a propune solutii”, adauga Zeno Sustac.

Judecatorii, pro si contra

De la caz la caz, poate fi suficienta o singura sedinta de câteva ore. Dupa ce s-au înteles, se încheie un acord scris, cu care cuplurile se prezinta în fata judecatorului, pentru consfintire. Potrivit legii, acordul nu trebuie sa prejudicieze interesul superior al copilului, astfel ca unele instante se pronunta si fara a mai cere ancheta sociala. „Judecatorul verifica legalitatea acordului. Nu se merge pe administrarea de probe, iar termenele sunt scurte. Practica de la nivelul instantelor e însa neunitara. Daca unele abia asteapta astfel de acorduri, altele solicita si introducerea unui proces de divort. Si atunci care mai e rolul medierii?”, se întreaba vicepresedintele CRM. Cristina Lica, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie