Presedintele Consiliului Judetean Constanta, urmarit penal pentru plati nelegale de peste 5 milioane euro
Procurorii DNA din Constanta au început urmarirea penala fata de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, pentru sase infractiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, din rezolutia de începere a urmaririi penale întocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora învinuitul Constantinescu si-a îndeplinit în mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al CJ Constanta, în sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale în valoare totala de peste 23,1 milioane lei, adica peste 5 milioane euro.
Fata de învinuitul Constantinescu, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.
Procurorii sustin ca acesta a dispus plati de peste 1,2 milioane lei catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, în cadrul proiectului de interes public judetean ‘Caravana estivala a Judetului Constanta’.
„Cheltuielile nu au avut legatura cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturala, dezvoltarea turismului ecvestru etc.), proiect adoptat prin Hotarârea CJ 148/2010 si nu au avut legatura cu Protocolul de colaborare cu autoritati ale administratiei publice si institutii, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanta si SC RAJA SA. În plus, cheltuielile au fost facute fara sa existe documentatiile tehnico-economice prevazute de lege (devize de oferta si procese verbale de receptie care sa ateste realitatea lucrarilor executate în 31 de localitati si conformitatea acestora cu cerintele proiectului pe de o parte si date si informatii privind coordonatele cadastrale aferente lucrarilor realizate pe de alta parte)”, se arata în comunicat.
De asemenea, a dispus plata a peste 13,3 milioane lei reprezentând plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive.
„Finantarea si platile au fost efectuate numai în baza hotarârilor CJ Constanta (institutie condusa de învinuit), cu încalcarea flagranta a prevederilor Legii 350/2005 care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educatiei fizice si Sportului”, arata DNA.
Anchetatorii au retinut ca alte 5 milioane lei reprezinta finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii cu activitate în domeniul cultural, care au fost facute în baza unei hotarâri a CJ Constanta tot fara respectarea normelor legale în vigoare.
DNA arata ca s-a mai dispus plata a peste un milion lei, rezultata din aceea ca a acceptat si a decontat o cota de 23% din valoarea lucrarilor de împadurire si pepiniere executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal; peste 760.000, reprezentând o plata pentru lucrarile de împadurire efectuate asupra unei suprafete de 50 de ha din comuna Independenta, în conditiile în care contravaloarea acestor lucrari fusese deja achitata anterior, în anul 2011; peste 1,6 milioane lei, reprezentând plati nelegale catre SC Domeniul Public si Privat Judetean Constanta, respectiv contravaloarea închirierii unui numar de 11 autoturisme, cu încalcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanti si a numarului de autoturisme pentru toate institutiile publice, inclusiv pentru consiliile judetene (la un numar de sase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzina/motorina) si interdictia închirierii de autoturisme de catre toate institutiile publice.
Sursa citata mentioneaza ca faptele mentionate s-au petrecut în cursul anului 2012.
Într-un dosar separat, procurorii aceluiasi serviciu au dispus începerea urmaririi penale si extinderea cercetarilor fata de Nicusor Constantinescu, pentru infractiunea continuata de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.
În aceasta cauza separata, procurorii au constatat, prin rezolutie, ca exista date si indicii temeinice potrivit carora învinuitul Constantinescu nu si-a îndeplinit sau si-a îndeplinit în mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al CJ Constanta, în sensul ca, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuând reparatiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii în conditii normale a Centrului si încercând, în doua rânduri, sa evacueze institutia din sediul pe care îl ocupa în prezent.
„Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanta pe de o parte, iar pe de alta parte CJ Constanta a obtinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplatite Centrului. De asemenea, în perioada mai 2012 – octombrie 2013, a refuzat sa dispuna, potrivit Legii 446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanta pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apararii Nationale – Comandamentul Comunicatiilor si Informaticii Bucuresti, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unitati, în cuantum de 3.958 lei”, se mai spune în document.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!