Ce este medierea?

 

Medierea este o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate, în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si deplina confidentialitate, si având liberul consimtamânt al partilor. Medierea este reglementata de Legea nr. 192/2006. Organismul superior de reglementare si control al corpului profesionistilor mediatori este Consiliul de Mediere, membru cu drepturi depline a Uniunii Profesiilor Liberale din România.

mediereÎn România moderna oamenii nu trebuie sa se mai lase judecati, ci sa aleaga calea consensuala, procesul cel mai modern ales de orice cetatean din orice tara civilizata, medierea. Mediatorul nu este un judecator în sensul cunoscut de cetateni, nu este nici avocat, ci un facilitator al comunicarii dintre persoanele fizice sau juridice care au conflicte. Cea mai mare parte a conflictelor care se ivesc între cetateni pot fi solutionate la mediator. Mediatorul este un tert fata de conflict, el este neutru, impartial si de încredere. El este tinut sa apere secretul negocierilor, semnând cu partile care i se adreseaza un contract de confidentialitate. Onorariul mediatorului este negiociabil si tine cont de situatia financiara a partilor, de natura si obiectul cauzei, de partile implicate în conflict. Timpul de solutionare a conflictului în procesul de mediere este unul scurt, iar rezultatul va multumi ambele sau toate partile, nimeni nu pierde, ci toate partile câstiga, pentru ca mediatorul nu va pronunta o solutie pentru ele si nu le va impune un rezultat. Solutia va fi cea aleasa de parti, dupa ce au gasit, asistate de mediator, cea mai buna solutie dintre cele identificate.

În procesul de mediere nu se achita taxe de timbru, nu exista cai de atac, iar taxele de timbru pentru conflictele ce au ca obiect tranferul dreptului de proprietate sau partaje, taxele sunt de doar jumatate din valoarea bunurilor de împartit. Partile care au efectuat un partaj, o iesire din indiviziune, prin întelegere la mediator, vor prezenta instantei acordul de mediere, pentru o taxa de doar 20 de lei, si achitând doar 1,5 din taxa de 3% cât ar achita daca s-ar adresa instantei în mod direct. Un proces de divort solutionat la mediator, va scuti partile de publicitate negativa, pentru soti si copiii acestora. În materie de afaceri, alegând medierea, persoanele juridice private pot evita pierderea clientilor, publicitatea negativa, diminuarea contractelor, periclitarea relatiilro de afaceri. Oamenii, acum, nu trebuie sa se mai lupte în instante pentru o palma de pamânt, ei pot rezilva acest mic incident în procesul cel mai modern pe care legea îl pune la dispozitia cetatenilor. ul consimtamânt al partilor.

Scopul medierii, al procesului de mediere, este acela de a ghida actiunile si de a facilita comunicarea dintre parti spre rezolvarea conflictului, prin gasirea unei solutii agreate de toate partile conflictului, prin metode si tehnici specifice profesionistului mediator.
Obiectul medierii, lato sensu, îl constituie rezolvarea conflictelor sau stingerea litigiilor (atunci când exista deja un proces pe rolul unei instante, când instanta a fost deja sesizata cu acel conflict). Conflictul sau litigiul ajuns la mediator poate avea ca parti atât persoane fizice cât si persoane juridice. M-as opri putin asupra persoanelor juridice pentru a reaminti faptul ca si conflictele dintre profesionisti (fosti comercianti în vechea legislatie) pot sa vina la mediator pentru a-si rezolva conflictele. Si o pot face ori de câte ori se iveste un conflict între ei, între o persoana fizica si o persoana juridica, oricând considera ca s-a produs o atingere intereselor lor. Firmele, companiile care aleg sa-si medieze conflictele si nu sa se judece au foarte multe avantaje.

Citeste mai departe pe ramnic.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie