Codul de Etica pentru sistemul de invatamant preuniversitar va fi finalizat pana la sfarsitul anului scolar

 

Codul de Etica pentru sistemul de învatamânt preuniversitar va fi finalizat pâna la sfârsitul anului scolar, 15 iunie, a declarat marti Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale si presedintele Comisiei pentru prevenirea coruptiei în învatamântul preuniversitar.

ministerul educatiei nationale, MEN„Dupa Strategia anticoruptie vom merge mai departe cu Codul Etic si dupa ce vom avea feedback-ul din partea actorilor din educatie. Am declansat o cruciada împotriva coruptiei din sistem. Pâna la sfârsitul anului scolar, pe data de 15 iunie, sa avem finalizata toata procedura.

Acesta va putea fi valabil în învatamântul preuniversitar românesc 20-30 de ani. De la începutul anului avem opt sesizari privind nereguli”, a spus Ispas dupa întâlnirea cu inspectorul general al ISMB Constantin Traistaru si cu directorii unitatilor de învatamânt din Bucuresti.

Potrivit lui Ispas, Codul va stipula ca persoana care a fost sanctionata nu va mai putea „niciodata” sa mai faca parte din corpul profesoral.

Ispas a mai spus ca în ultimele 6 luni la linia de telefon TELVERDE pentru reclamarea actelor de încalcare a eticii în educatie au fost înregistrate 299 de sesizari, însa nu toate s-au confirmat.

„Sesizarea de la Scoala 10 avea numarul 298. Cele mai multe sesizari se refera la fondul clasei, implicarea învatatoarelor, profesorilor, dirigintilor în colectarea de bani si se refera si la vânzarea de materiale auxiliare”, a mai afirmat Ispas.

La rândul sau, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, Alexandru Cumpanasu, considera ca este necesara un consiliu de etica la nivelul fiecarei unitatii de învatamânt.

În opinia sa, cadrele didactice care vor încalca unele prevederi ale codului, în functie de gravitatea situatiei nu vor mai putea promova în sistem.

„Consiliul de etica trebuie sa judece nu numai faptele de coruptie precum darea si luarea de bani, ci si comportamentul cadrelor didactice în raport cu parintii, elevii. Codul etic va fi Biblia cadrelor didactice. Un cod etic al elevului de liceu este fundamental în acest moment pentru ca acestia au deja personalitatea formata si acest cod trebuie sa contina si niste sanctiuni foarte clare”, a mai sustinut Cumpanasu.(A/AS autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie