Numarul proceselor pe clauze abuzive, deschise de ANPC bancilor, se inmultesc

 

Efectele noilor prevederi legislative privind clauzele abuzive incluse în contractele de credit se vad în numarul tot mai mare de procese deschise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) împotriva bancilor.

clauze abuzive1Potrivit noilor norme, care au intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013, ANPC se poate autosesiza si actiona în instanta institutiile de credit care nu au renuntat la clauzele abuzive. „Acum avem zece actiuni în instanta pe noua lege. Cele mai multe clauze abuzive sesizate tin de perceperea comisionului de risc si de nerespectarea modului de calcul al dobânzii”, a declarat pentru EVZ presedintele ANPC, Bogdan Nica.

Pentru clientii bancilor trase la raspundere de ANPC, o hotarâre judecatoreasca definitiva favorabila consumatorilor obtinuta de Autoritate va avea efecte extinse, în sensul ca banca va trebui sa elimine clauzele constatate ca fiind abuzive atât din toate contractele în executare cât si din contractele sale viitoare. Un consumator va putea invoca în beneficiul sau o astfel de hotarâre judecatoreasca împotriva respectivei banci chiar daca actiunea ANPC nu a vizat si contractul sau încheiat cu banca.

Pentru banci, se anunta zile negre. Pâna acum, ANPC a câstigat de cinci ori mai multe procese decât a pierdut în disputele cu bancile. De asemenea, o asociatie a consumatorilor poate actiona banca în justitie, daca are statut juridic si minim 3.000 de membri. Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie